Surse: Vaccinul Johnson & Johnson primește undă verde în UE pe 11 martie

vaccin coronavirus
Foto: geralt / pixabay.com

Agenția Europeană pentru Medicamente va recomanda aprobarea vaccinului Johnson & Johnson în Uniunea Europeană la data de 11 martie.

Informația a fost dezvăluită de o sursă anonimă pentru publicația Bloomberg.

Așadar, vaccinul companiei Johnson & Johnson ar urma să devină cel de-al patrulea vaccin aprobat în Uniunea Europeană, după cele ale companiilor Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca.

Totodată, Comisia Europeană a anunțat că se așteaptă ca vaccinul Johnson & Johnson să fie livrat de la începutul lunii aprilie. Potrivit contractului semnat cu această companie, Uniunea Europeană trebuie să primească 200 de milioane de doze. De asemenea, contractul prevede că UE are opțiunea de a comanda 200 de milioane de doze suplimentare.

Spre deosebire de vaccinurile aprobate până acum în UE, cel produs de Johnson & Johnson are marele avantaj de a putea fi administrat într-o singură doză. Prin urmare, acest fapt ar accelera foarte mult procesul de vaccinare deoarece oamenii nu mai trebuie să se prezinte la centrul de vaccinare pentru a doua doză.

Din acest punct de vedere, vaccinul Johnson & Johnson se pretează foarte bine și pentru a fi administrat populației ce locuiește în zone greu accesibile, de către echipe mobile alcătuite din cadre medicale. Deoarece vaccinul se administrează într-o singură doză, echipa mobilă nu ar trebui să revină în locul respectiv după un anumit interval de timp, ceea ce simplifică foarte mult logistica întregului proces de vaccinare.

Un alt avantaj al acestui vaccin este că, precum cel produs de AstraZeneca, poate fi ținut la temperatura frigiderului (2-8 grade Celsius) timp de 3 luni de zile. Nu are nevoie așadar să fie stocat la temperaturi de – 80 de grade, precum Pfizer.

Potrivit studiilor clinice, vaccinul a avut o eficiență medie de 66% în a preveni infecția cu coronavirus. În SUA, eficiența a fost ceva mai mare, de 72%, în vreme ce în America de Sud a fost de 66%, iar în Africa de Sud de 57%.

Mai impresionant este faptul că vaccinul are o eficiență de 85% în a preveni cazurile severe de COVID-19. De asemenea, în timpul studiilor, nicio persoană dintre cele care au primit vaccinul nu a necesitat spitalizare și nu a murit din cauza COVID-19.

Foto: geralt / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.