Urmează România? Mai mulți specialiști europeni cer tăierea fondurilor UE destinate Ungariei

Parlamentul Ungariei. Foto: Jorge Franganillo / Flickr
Parlamentul Ungariei. Foto: Jorge Franganillo / Flickr

Dacă în România se forțează adoptarea unor legi controversate în domeniul justiției, Ungaria riscă să fie sancționată de Uniunea Europeană până când ”libertățile democratice de bază sunt reinstaurate și corupția este combătută”.

Într-un document obținut de Euronews și semnat de mai mulți lideri europeni, adresat șefului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se cere sistarea fluxului de bani către Budapesta până când autoritățile maghiare fac anumite schimbări.

Scrisoarea susține că libertatea presei este mult îngrădită în Ungaria, universitățile și-au pierdut independența, iar instituții publice importante au fost ”preluate de facto” de către partidul Fidesz, condus de Viktor Orban.

Corespondența a fost semnată de Hans Eichel, fostul ministru de finanțe al Germaniei, și trei foști comisari europeni: Pascal Lamy, Franz Fischler și Yannis Paleokrassas.

”O încetare temporară se impune în această situație. Toate finanțările pot fi și vor fi restabilite odată ce libertățile democratice de bază vor fi reinstaurate, iar corupția va fi contracarată”, se precizează în document.

”Credem cu tărie că este o precondiție a continuării finanțărilor UE către regiunile mai puțin dezvoltate – indispensabile pentru viitorul Uniunii Europene – în perioada de după 2020, în lumina creșterii nemuțumirii în rândul tuturor cetățenilor europeni față de folosirea ineficientă și nepotrivită a fondurilor UE. Este datoria Comisiei să apere interesele financiare ale Uniunii. Comisia ar trebui să ia măsuri față de situația din Ungaria imediat”, se mai cere în scrisoare.

Premierul maghiar Viktor Orban s-a contrat de mai multe ori cu politicile trasate la Bruxelles, în special pe tema migrației.

Comisia Europeană susține că Ungaria a primit 5,63 miliarde de euro în 2015, iar 95 la sută din investițiile publice coordonate de Budapesta sunt co-finanțate de către Uniunea Europeană.

Un alt document, trimis ieri de Departamentul de Stat al SUA, a provocat reacții puternice la București. Americanii se tem că modificările dorite de Guvernul condus de Mihai Tudose vor submina lupta anti-corupție și pot slăbi independența sistemului judiciar din România.

Circ în Parlament. Opoziția a părăsit ședința. Ce le-a spus Liviu Dragnea contestatarilor?

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.