Trei curiozități despre corpul nostru

Curiozități despre corpul nostru Foto: Wikimedia Commons

Corpul uman este capabil de multe multe lucruri pe care uneori nu le putem explica, iar oamenii de știință încearcă să explice pe înțelesul tuturor aceste curiozități.

1. Una dintre marile curiozități este legată de faptul că închidem ochii atunci când strănutăm. Legendele urbane spun că o persoană care strănută cu ochii deschiși riscă să îi iasă ochii din orbite, iar o poveste de la sfârșitul secolului al XIX-lea vorbește despre o femeie ai căror ochi au ieșit din orbite din cauza unui strănut.

Oamenii de ştiinţă susţin că ochii sunt ţinuţi la locul lor de 6 muşchi extraoculari, lucru care face ca ieşirea lor din orbite să fie imposibilă în timpul strănutului, informează nbcnewscom.

Optometristul Bert Moritz explică de ce, atunci când strănutăm închidem ochii:
„Pentru că este un reflex involuntar. Când creierele noastre trimit acest mesaj muscular, o parte din mesaj este aproape de ochi. Este similar cu un reflex miotatic”.

Reflexul miotatic este acela care se manifestă atunci când în timpul unui control medical specialistul îl lovește pe pacient în genunchi cu un ciocănel, iar piciorul zvâcnește.

2. Unii oameni nu se gâdilă deloc, iar alții chiar leșină atunci când sunt gâdilați de către alte persoane. O curiozitate legată de gâdilat este aceea că, oricât am încerca, nu ne putem gâdila singuri.

Pentru a înţelege de ce se întâmplă acest lucru, trebuie să înţelegem cum funcţionează creierul. Una dintre principalele sale sarcini este aceea de a încerca să ghicească acţiunile ce urmează să se desfăşoare. În timp ce noi suntem ocupaţi să ne ducem viaţa de zi cu zi, părţi din creier sunt mereu ocupa încercând să prezică viitorul.

Gemma Elwin Harris explică în cartea „Big Questions from Little People and Simple Answers from Great Minds” modul în care creierul se obișnuiește cu anumite lucruri, ca de exemplu cu mersul pe bicicletă și este forţat să îşi schimbe factorii predictivi legaţi de ceea ce se va întâmpla în continuare.

Creierele noastre prezic mereu atât acţiunile pe care urmează să le realizăm, cât şi modul în care corpul nostru se simte ca răspuns la aceste acţiuni. Tocmai de aceea nu ne putem gâdila singuri. În schimb, alţi oameni ne pot gâdila pentru că ne iau prin surprindere.

3. Atunci când suntem obosiți, invariabil începem să căscăm și să îi determinăm și pe cei din jurul nostru să ne preia obiceiul.

Cercetătorii au formulat mai multe teorii despre motivul care ne face să căscăm. Unele dintre acestea, care pot fi confirmate cu ajutorul unor teste în laborator, sunt ceva mai plauzibile decât altele. Oamenii ar căsca pentru a reduce temperatura creierului şi a-i optimiza astfel performanţa. Similar ventilatorului unui computer, căscatul este un mecanism de a „ventila” şi reporni creierul, relatează mentalfloss.com.

Potrivit acestei teorii, căscatul ar fi contagios pentru a menţine vigilenţa şi siguranţa unui grup. Atunci când un membru al grupului cască, semnalând o slabă performanţă a creierului, întregul grup cască pentru a genera o încurajare cognitivă în mod colectiv.

Căscatul este contagios, potrivit altei teorii, pe fondul unei empatii subconştiente faţă de cei care cască. Oamenii de ştiinţă nu sunt însă siguri care variantă este cea corectă.

Recomandările editorilor GreatNews:

A murit cea mai bătrână femeie din lume. Cine îi ia locul

Top 5. Cele mai nereușite păcăleli de 1 aprilie

Top 5. Cele mai reușite păcăleli de 1 aprilie

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.