Topul averilor „dubioase” pe care peste 300 de români trebuie să le justifice

Agenția Națională de Administrare Fiscală a început să verifice persoanele cu venituri mari, care „prezintă risc fiscal ridicat”.

Într-o primă fază, 313 persoane au fost selectate de ANAF pentru verificarea fiscală. Aceștia au de justificat diferețe de bani cuprinse între 50.000 și peste 20 de milioane de lei.

Peste 100 de persoane fizice din cele 313 au de justificat sume cuprinse între 1 milion de lei și 5 milioane lei, aproape 50 de persoane au fost găsite cu diferențe nedeclarate de 5-10 milioane lei, iar 35 de persoane cu 10-20 milioane lei, se arata într-un comunicat transmis de Fisc.

În cadrul programului sunt vizate persoanele fizice cu avere afişată semnificativă – imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creanţe din creditări acordate companiilor şi/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative în conturi bancare din România sau din străinătate, cheltuieli personale ridicate – nejustificată de veniturile declarate.

Informaţiile privind comportamentul financiar al persoanelor fizice cu risc fiscal vor fi obţinute prin colaborare cu toate instituţiile capabile să le furnizeze, cum ar fi băncile sau primăriile, dar şi angajatorii acestor persoane. Potrivit unor informații pe surse, ar putea declanșa anchete inclusiv în urma unor apariții de la TV sau pe rețelele de socializare.

Verificarea situației fiscale presupune parcurgea unei serii de etape:

  • analiza de risc fiscal;
  • selectarea persoanelor care vor fi supuse verificărilor fiscale prealabile documentare;
  • verificarea prealabilă documentară efectuată asupra persoanelor selectate – se desfăşoară la sediul organului fiscal, fără notificarea contribuabilului, pe baza informaţiilor şi documentelor deţinute sau obţinute de administraţia fiscală;
  • verificarea fiscală a persoanelor pentru care verificarea fiscală prealabilă documentară a constatat existenţa diferenţei semnificative, în sensul legii, între veniturile estimate pe baza situaţiei fiscale personale şi veniturile declarate administraţiei fiscale – se desfăşoară împreună cu contribuabilului şi cu colaborarea acestuia.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.