Țările în care elevii conduc școlile

Școli unde elevii au ultimul cuvânt. Ai zice că este primul pas spre haos. Doar că există țări care au dat puterea în mâna elevilor și rezultatele sunt incredibile.

În școli din Australia, elevii au un cuvânt greu de spus la angajarea profesorilor. Participă la interviu și chiar dacă decizia finală este luată de directorul școlii, ei aduc o perspectivă proaspătă asupra evaluării noilor angajați.

„Elevii sunt cei care interacționează cu profesorii cel mai mult, nu ceilalți profesori. Așa că este foarte important ca ei să poată alege ce vor și așa își dau și seama dacă pot comunica cu cei de la catedră”, spune Cherry Chan, un elev de 12 de la Liceul Nossal din Victoria, Australia, pentru Euronews.

În 2007, în Portugalia, la Universitatea Porto a fost lansat programul de evaluare a profesorilor. În fiecare semestru, studenții completează un chestionar online în care dau puncte mediului educațional, relației cu profesorul și ajutorul pe care li-l oferă aceștia. Dacă, de exemplu, un profesor primește mai bine de un an doar evaluări negative, intervine consiliul facultății să ia măsuri.

„Am avut câteva cazuri unde am intervenit și presația profesorilor respectivi s-a îmbunătățit considerabil, chiar și în cazul cadrelor didactice care păreau o cauză pierdută în ceea ce privește relația cu studenții”, a explicat Pedro Teixeira, prorector la Universitatea Porto.

Summerhill School din Marea Britanie este considerată cea mai veche școală care a instaurat democrația elevilor. Este, cei drept, și una dintre cele mai controversate din lume. Orele sunt opționale, artele și creativitatea sunt valorizate mai mult decât orice restricții.

Quincy Russell este un fost elev care spune că a rămas îndrăgostit de acest tip  de a face educație. Așa că face același lucru cu copii săi pe care i-a înscris la aceeași școală.

Fiul său  mai mare are 25 de ani acum și este cameraman profesionist. Spune că a învățat la liceu mai puțin lucruri de cultură generală, dar multă filosofie de viață și abilități care să l-au ajutat să ia deciziile potrivite. A învățat să se cunoască și să-i asculte pe ceilalți.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.