Se scumpesc gazele de la 1 iulie

Prețul gazului pentru populație va crește cu 6% de la 1 iulie, potrivit unor surse din Guvern, citate de economica.net.

Creșterea prețului la gaz este cuprinsă în calendarul de liberalizare a prețurilor, potrivit căruia, pentru populaţie, tariful va creşte în medie cu circa 5% pe an până în 2018.

Calendarul de liberalizare al pieţei gazelor reglementate a fost convenit cu FMI și se va încheia când preţul gazului din producţia internă atinge nivelul de pe bursă.

La valorile de acum, acest nivel va fi de 78 de lei/MWh, de la 53,3 lei/MWh în prezent. FMI ceruse iniţial 90 de lei/MWh, însă Guvernul a reuşit să negocieze un preţ ţintă de 78 de lei/MWh

„Preţul gazului va creşte cu câte 6 lei/MWh în fiecare an, până în 2018. Am reuşit să convingem FMI să ne oprim la 78 de lei/MWh, de la 90 de lei/MWh cât doreau ei iniţial”,au spus  sursele citate de economica.net.

Gazul pentru consumatorii casnici s-a ieftinit în medie cu 3,9%, de la 1 aprilie, datorită eliminării importurilor.

Ieftinirea gazului s-a datorat “scăderii costurilor pentru achiziţia gazelor naturale destinate furnizării în regim reglementat, respectiv eliminării costurilor pentru achiziţia gazelor naturale din import (în evaluarea ANRE s-a luat în considerare o sursă de import de 0% în lunile  aprilie, mai şi iunie) şi menținerii la același nivel a  tarifelor de distribuţie pentru S.C. E.ON Distribuţie România S.A. şi scăderii tarifelor de distribuție pentru S.C. Distrigaz Sud Reţele S.R.L”, anunțau reprezentanții ANRE, la sfârșitul lunii martie.

Ieftinirea de 3,9% este una medie, fiind calculată în funcţie de ponderea fiecărui furnizor din cei 39 care livrează gaze naturale clienţilor casnici, din piaţa reglementată.

Astfel, începând cu data de 1 aprilie,  pentru clienţii casnici al căror furnizor este E.ON Energie România S.A.,  preţurile de furnizare a gazelor naturale au crescut cu circa 1,5 %, în timp ce pentru clienţii casnici al căror furnizor este S.C. GDF SUEZ Energy România S.A.,  preţurile de furnizare a gazelor naturale au scăzut cu circa 9%.

Recomandările editorilor GreatNews: