Scad facturile la gaz. Cum s-a produs ieftinirea

Facturile la gaz pentru consumatorii casnici vor scădea în medie cu 3,9%, începând cu 1 aprilie, a anunțat Autoritatea  Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit ANRE, acest lucru se datorează, în principal, eliminării importurilor.

Ieftinirea gazului se datorează “scăderii costurilor pentru achiziţia gazelor naturale destinate furnizării în regim reglementat, respectiv eliminării costurilor pentru achiziţia gazelor naturale din import (în evaluarea ANRE s-a luat în considerare o sursă de import de 0% în lunile  aprilie, mai şi iunie) şi menținerii la același nivel a  tarifelor de distribuţie pentru S.C. E.ON Distribuţie România S.A. şi scăderii tarifelor de distribuție pentru S.C. Distrigaz Sud Reţele S.R.L”, se arată într-un comunicat al ANRE.

Ieftinirea de 3,9% este una medie, fiind calculată în funcţie de ponderea fiecărui furnizor din cei 39 care livrează gaze naturale clienţilor casnici, din piaţa reglementată.

Astfel, începând cu data de 1 aprilie,  pentru clienţii casnici al căror furnizor este E.ON Energie România S.A.,  preţurile de furnizare a gazelor naturale vor creşte cu circa 1,5 %, în timp ce pentru clienţii casnici al căror furnizor este S.C. GDF SUEZ Energy România S.A.,  preţurile de furnizare a gazelor naturale vor scădea cu circa 9%.

“Diferenţele dintre cei doi furnizori au fost determinate de recuperarea parțială de către  E.ON Energie România S.A. a costurilor de achiziţie a gazelor naturale din import din perioada 2008 – 2012, respectiv recuperarea totală a acelorași categorii de costuri de către GDF SUEZ Energy România S.A. și menținerea la același nivel a  tarifelor de distribuţie pentru E.ON Distribuţie România şi scăderii tarifelor de distribuție cu aproximativ 20% pentru S.C. Distrigaz Sud Reţele S.R.L.”, au adăugat reprezentanții ANRE.

Ieftinirea gazului pentru consumatorii casnici are loc în contextul la finalul anului trecut s-a încheiat liberalizarea pieței interne de gaze naturale pentru clienții noncasnici.

Astfel, pentru consumatorii casnici,  ANRE nu mai stabileşte preţuri de furnizare a gazelor naturale, deoarece piaţa concurenţială  se formează pe baza cererii şi a ofertei.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cel mai frumos proiect. Un leu pentru copiii români care „trăiesc un coșmar”
S-a produs cel mai mare cutremur din acest an din România
Experiment social. Cum reacționează românii când un bărbat își agresează prietena pe stradă