O veche cetate transilvăneană oferă o lecție de turism întregii țări

Dintr-un loc părăsit, Cetatea Rupea din Braşov a devenit un obiectiv turistic extrem de vizitat şi o importantă sursă de venit pentru localitate. În primii doi ani după restaurare, peste 120.000 de turiști au vizitat fortificaţia, de zece ori mai mulţi decât anticipau autorităţile locale, relatează digi24.ro.

Cetatea este vizitată aproape în fiecare zi de câte un grup de turiști. Vizitatorii sunt încântați că a fost păstrată întocmai vechea arhitectură, dar și de peisajul ce poate fi admirat din cel mai înalt punct al cetății.

În cei doi ani de când a fost reintrodusă în circuitul turistic, cetatea a atras de zece ori mai mulţi vizitatori față de ce estimau autoritățile. 20% dintre turişti sunt străini, cei mai mulţi europeni, dar și americani și japonezi.

„De la deschidere până în momentul de față am avut 121.600”, a declarat pentru postul de televiziune Adrian Gălbează, administratorul cetății Rupea.

Cu atâţia vizitatori, monumetul istoric a devenit o importantă sursă de venit pentru localitate. „Este mulțumitor. Dacă facem așa o medie la opt lei, că sunt și bilete de cinci lei ale copiilor și la grupuri organizate, și 10 lei este maximul, ar veni vreo nouă miliarde realizate în doi ani”, a spus Flavius Dumitrescu, primarul orașului Rupea, citat de Digi24.

cetatea rupea
Cetatea Rupea. Foto: Diana Popescu via Wikimedia Commons

Cetatea Rupea a fost atestată documentar în secolul al XIV-lea, când sașii răsculați împotriva regelui Carol Robert de Anjou al Ungariei s-au refugiat aici. La vremea respectivă, a fost unul dintre cele mai importante centre comerciale și meșteșugăreşti din Transilvania.

Reabilitarea cetăţii a costat 5 milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în străinătate. Se caută bucătari, ospătari, măcelari, îngrijitori
Cele mai bune oferte la jucării de 1 iunie
Locuri de muncă în străinătate pentru șoferii de TIR. Ce salarii se oferă

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.