Se schimbă sistemul de asigurări de sănătate. La ce analize gratuite au drept românii

Analize decontate CNAS Foto: Wikipedia U.S. Army Medical Command
Analize decontate CNAS Foto: Wikipedia U.S. Army Medical Command

Guvernul a aprobat un nou Contract Cadru, care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 și 2017.

Noul contract intră în vigoare la 1 iulie, iar printre beneficiile pacienților români asigurați sunt decontarea analizelor RMN la sân, consultații decontate de CNAS pentru copii o dată la șase luni, față de o dată la un an în prezent, dar și două noi proteze noi decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Noul Contract Cadru vizează și o gestionare mai bună a Sistemelui Informatic Unic Integrat (SIUI) şi a cardurilor de asiguraţi, dar și suplimentarea valorii plăților pentru medicii de familie și tratamentul ambulator.

Mai mult, asigurații își pot schimba medicul de familie mai devreme de o dată la șase luni dacă își schimbă domiciliul sau este în arest preventiv.

Copiii români vor avea parte de un nou serviciu decontat, cel de obturație a dintelui după tratamentul afecțiunilor pulpare sau al gangrenei.

„Pentru furnizorii de servicii de consultaţii de urgenţă la domiciliu şi de transport sanitar neasistat se introduce obligativitatea prezentării, la contractare, a avizelor de utilizare sau a buletinelor de verificare periodică pentru dispozitivele medicale aflate în dotarea unităţilor mobile de intervenţie, după caz”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Dezvăluirile Mariei Olaru. Jignirile primite de la Mariana Bitang la majorat
Decizia CCR privind „abuzul în serviciu” explicată pe înțelesul tuturor
Examinarea pentru permisul auto s-ar putea schimba: „Vor fi patru probe!”