Decizia CCR privind „abuzul în serviciu” explicată pe înțelesul tuturor

FOTO: CCR.RO
FOTO: CCR.RO

Judecătorul CCR Petre Lăzăroiu a explicat de ce a fost „admisă parțial excepția de neconstituționalitate” privind abuzul în serviciu și ce urmează să se întâmple, în opinia sa, cu dosarele care se află în acest moment pe rolul instanțelor de judecată.

Judecătorul Lăzăroiu a spus că și în Convenția ONU se vorbește despre abuzul în serviciu, dar „într-o formă mult mai clară”, în sensul că se precizează că este vorba despre o îndeplinire a atribuțiilor de serviciu, dar cu „încălcarea legii”.

„Dacă te duci la îndeplinirea în mod defectuos a actului, la un moment dat, de exemplu, un judecător de fond dă o sentință care i se casează pentru că sentința e proastă, ce faci, îl trimiți pe judecătorul de fond în instanță pentru abuz în serviciu, pentru că nu a dat-o așa cum trebuie? Avem alte feluri de răspundere, răspundere disciplinară, răspundere materială, nu trebuie să le confundăm”, a spus judecătorul.

Petre Lăzăroiu mai spune că dosarele aflate în acest moment pe rol nu sunt afectate, „se judecă și se constată de către judecător că actul s-a îndeplinit cu încălcarea legii sau dimpotrivă, că nu știu care infracțiune, venită pe la colț, că nu știu ce sarcină verbală i-a dat șeful…

Sintagma „în mod defectuos” dădea posibilitatea interpretării oricărui act”. Judecătorul CCR mai precizează și că nu va fi schimbată legislația, în urma acestei decizii.

Reacția președintelui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis, aflat într-o vizită în Bulgaria, a declarat că speră ca decizia CCR privind abuzul în serviciu să aducă clarificări și „să înlesnească parcursul justiției în România”.

Președintele a spus că nu se poate vorbi de abuzuri în cazul celor din justiție. „Nu știu dacă trebuie să vorbim sau dacă este cazul să vorbim despre abuzuri ale celor care reprezintă sistemul de justiție, dar întotdeauna când o legislație este neclară sau ușor interpretabilă apar situații în care unii sau alții pot fi iarăși acuzați de abuzuri.

De aceea, de fiecare dată când legislația care nu este foarte, foarte clară se corectează și se înlocuiește cu una care este foarte clară — cred că se face un lucru în esență bun pentru sistem”, a declarat președintele Iohannis.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

giphy (2)

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.