Examinarea pentru permisul auto ar putea fi mai dură: „Vor fi patru probe!”

Actualizare 18:01: Membrii comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților au dat aviz negativ introducerii examenelor suplimentare pentru permisul auto.


Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților discută astăzi legea prin care se instituie un examen mai dur pentru obținerea permisului de conducere. La dezbateri este invitat și ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

Deputatul PSD Florin Gheorghe cere, prin proiect de lege, să se introducă încă două probe suplimentare. Este vorba despre condusul în poligon și traseu pe timp de noapte. De asemenea, examenul ar urma să fie și filmat.

În proiectul de lege se arată că examenul pentru obținerea permisului de conducere „constă în susținerea a unei probe teoretice de verificare a cunoștințelor și a trei probe practice pentru verificarea aptitudinilor și a comportamentului, corespunzător categoriei de permis solicitat”.

Deputatul PSD e de părere că modalitatea de instruire și de examinare a noilor șoferi s-au relaxat atât de mult încât nu l-ar mira ca, „din populism, să auzim că s-a renunțat definitiv la examinare, iar permisul se poate obține mai ușor decât un bilet de autobuz, poate chiar prin SMS”.

„Am propus ca probele de examinare pentru obținerea permisului să fie 4 și nu 2 cum sunt în prezent. Astfel, pentru a obține permisul de conducere, vor fi obligatorii ataât proba teoretică, cât și trei probe practice: proba de condus în poligon, proba practică de traseu în localitate și proba practică pe timp de noapte.

Am toată încrederea că și colegii parlamentari vor conștientiza faptul că o asemenea modificare legislativă este un imperativ și că trebuie să o adoptăm cât mai curând”, transmite deputatul PSD, printr-un comunicat de presă.

De asemenea, potrivit Strategiei de Siguranță Rutieră, românii care nu au terminat zece clase nu vor putea avea permis de conducere.

Mai mult, peste câțiva ani, autoturismele ar putea fi dotate și cu sisteme inteligente care vor opri motorul dacă șoferul a băut și se urcă la volan. Potrivit autorităților, cinci oameni mor în fiecare zi în accidente rutiere.