România va renunța la copiile legalizate

Potrivit unei declarații făcute de ministrul Fondurilor Europene, statul român nu va mai avea dreptul să solicite copii legalizate de la cetățeni.

Măsura face parte din programul de revitalizare a aparatului birocratic românesc, care se bazează încă pe foarte multe hârtii.

Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, vrea să taie multe dintre hârtiile pe care românii sunt obligați să le depună la diferite ghișee.

”Dacă statul nu este controlat de cetățeni, statul se extinde ca bălăriile într-un lan. Asta este tendința lui și tendința oricărui omuleț din sistem este să se acopere cu o nouă hârtie. Există o reglementare europeană în care nu ai dreptul să aduci o nouă hârtie, dacă nu tai alte două, doar că România nu știe cum să implementeze acest principiu”, spune Ghinea.

Printre ele se numără și copiile legalizate. Ghinea vede un viitor mult mai simplu pentru birocrația românească, urmând să investească în informatizarea sistemului și în comunicarea între bazele de date ale instituțiilor statelor.

”Problema e că dacă vrei să desființezi o hârtie care nu are o bază legală, nu știi cum să o desființezi. Și atunci, acest pachet are o ordonanță de urgență, are un HG care modifică alte HG-uri, de pildă, desființează copia legalizată. Și mai are un memorandum prin care Guvernul cere instituțiilor subordonate și, atenție, nu vorbim de primării, vorbim doar de administrația centrală, să facă anumite lucruri. Să desființeze copia legalizată, să își unească bazele de date, le dăm niște termene”, a declarat Cristian Ghinea într-un interviu acordat pentru Republica.ro.

Actul normativ care va marca renunțarea la copiile legalizate și va simplifica birocrația va fi discutat de Guvern în zilele următoare, el fiind în prezent în circuitul de avizări al ministerelor care sunt implicate în elaborarea lui.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.