România va avea din nou o capitală culturală europeană

București, Timișoara, Cluj-Napoca și Baia Mare se bat pentru onoarea de a fi capitală culturală europeană în 2021.

Cele patru orașe au fost alese dintr-o listă mai lungă, de 14, după evaluările unor experți internaționali. Cei nouă specialiști au analizat dosarele orașelor, însă unele dintre ele au dezamăgit juriul, având greșeli gramaticale și teme care nu aveau legătură cu subiectul.

Bacăul, de exemplu, a exprimat câteva idei tragi-comice: ”căutăm desemnarea ca capitală” și ”cultura elitelor, care nu prea a existat și este mai multă decât modestă astăzi și a cărei existență, prin urmare, este infuzată cu o lipsă evidentă de evidență”

Câștigătorul competiției va primi zeci de milioane de euro, atât bani europeni, cât și din bugetul statului.

Bucureștiul vrea să organizeze numeroase evenimente culturale în cartierele de la periferie, dar și să creeze multe zone pietonale. Ideea ”orașului invizibil” are un buget de aproximativ 75 de milioane de euro.

Clujul, care în acest an a fost capitală europeană a tineretului, pune accent pe artele vizuale, fălindu-se și cu festivalul de film TIFF. Ardelenii au un buget de 35 de milioane de euro.

Dosarul Timișoarei se concentrează pe ideea de oraș al implicării și al comuniunii diferitelor etnii, prin cultură. Motto-ul candidaturii este ”Aprinde flacăra din tine”.

Baia Mare, candidatul-surpriză ajuns pe lista finală, pune accent pe dezvoltarea industriei creative.

Unul dintre cele patru orașe va fi capitală culturală europeană în 2021, miza financiară fiind de peste o sută de milioane de euro. București, Timișoara, Cluj-Napoca sau Baia Mare vor împărți acest titlu cu un oraș din Grecia și unul din Serbia sau Muntenegru.

Dacă acest articol vi s-a părut interesant și vreți să citiți și altele de acest fel vă puteți alătura, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: