„Recifele” care vor curăța Marea Neagră

moluscă
Specie de moluscă. Foto: Kirt L. Onthank via Wikimedia Commons

Opt cilindri de plastic au fost amplasați în Marea Neagră, în zona Cazinoului din Constanţa. Aceştia vor prelua rolul unor recife naturale: vor atrage organisme care pot curăţa apa, anunță digi24.ro.

Cei opt cilindri de mari dimensiuni au fost așezați pe fundul mării, la 20 de metri de mal. În timp, pe aceste tuburi se vor fixa alge marine, care la rândul lor vor atrage peşti şi scoici.

„Orice construcţie subacvatică cu o structură rigidă reprezintă un adăpost sau un suport pentru fixarea organismelor marine. Contăm în principal pe organisme din speciile moluşte, care au un mare avantaj căci reprezintă biofiltratori naturali”, a declarat pentru postul de televiziune Simion Nicolaev, directorul Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” Constanța.

„Aşteptăm primele rezultate în toamnă, dar în asemenea recife comunităţile de peşti şi plante se vor dezvolta şi vor atinge potenţialul maxim peste doi ani”, a spus managerul de proiect Petko Tzvetkov, de la Fundaţia pentru Biodiversitate din Bulgaria.

„Încercăm să vedem dacă reuşim să curăţăm apele portului Constanţa”, a explicat Cecilia Pătrăhău, reprezentanta organizației Mare Nostrum din România.

Proiectul a fost finanţat cu bani europeni, la iniţiativa mai multor organizaţii neguvernamentale din România, Bulgaria, Turcia, Ucraina şi Georgia. Întregul proiect costă 600.000 de euro, iar partea română beneficiază de 80.000 euro din această sumă.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în centre de lux din cele mai frumoase orașe europene. Salariile ajung la 2.500 de lire
Oferte de nerefuzat pentru o vară de vis
Locuri de muncă în Anglia și Belgia în domeniul îngrijirii bătrânilor. Salarii de până la 1.700 de lire

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.