Psiholog: Temele pentru acasă fac mai mult rău decât bine

FOTO: Editura Multimedia Est Publishing
FOTO: Editura Multimedia Est Publishing

Psihologul Alfie Kohn atrage atenția asupra faptului că temele de acasă pentru copii fac mai mult rău decât bine și spune că părinții ar trebui să îi întrebe mai des pe profesori cum îi ajută exercițiile cei mici.

Psihologul, specializat în tehnici de creştere a copilul şi autor a numeroase cărţi de parenting, și-a lansat a patra carte în România, „Mitul temei pentru acasă”, la editura Multimedia Est Publishing.

„În viziunea mea, temele sunt metoda cea mai sigură prin care se înăbuşă curiozitatea copiilor. Să îi obligi pe copii să facă teme după terminarea orelor este frustrant, duce la apariţia unor conflicte familiale şi la oboseala sporită.

În plus, niciun studiu nu a demonstrat încă utilitatea temei pentru acasă în ciclul primar şi gimnazial, ba chiar nici în primii ani de liceu şi, de aceea, situaţia obişnuită cu care ar trebui să se confrunte un copil după terminarea orelor ar trebui sa fie fără teme. Întrebarea mea este: de ce să presupunem că trebuie să existe teme pentru acasă?”, spune psihologul Alfie Kohn.

Specialistul mai crede că sunt foarte mulți oameni care nu înțeleg cum funcționează procesul de învățare.

„Majoritatea persoanelor consideră că, cu cât repeţi mai mult o anumită temă, cu atât vei învăţa mai bine despre ce este vorba. O altă explicaţie sunt standardele înalte, sau încercarea ridicării ştafetei întâlnită uneori în educaţie. În ultimul rând, cred că societatea nu are încredere în copii, nu crede că ei îşi pot petrece timpul şi într-o manieră constructivă”, a mai spus Kohn, potrivit adevarul.ro.

Alfie Kohn mai spune și că în locul unui număr mari de teme, ar trebui să schimbăm calitatea acestora și să le dăm copiilor mai multe opțiuni din care să poată alege.

„Toată lumea vorbeşte despre cum temele sunt o corvoadă. De ce nu pun părinţii întrebările potrivite? De ce nu întreabă profesorii unde sunt informaţiile care susţin importanţa temelor? Noi întrebăm «cum» în loc de «de ce este nevoie»”, a mai spus Alfie Kohn.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Prima locomotivă din România care funcționează cu ulei vegetal
19 idei inspirate pentru decorarea pereților cu fotografii de familie
Operațiunea „Monstrul”. Un pește uriaș a fost prins în Cazanele Dunării
eMAG începe Revoluția Prețurilor. Reduceri ca de Black Friday
Locuri de muncă în Anglia. Se caută lucrători în depozite, salarii de peste 1500 de euro

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.