Prima locomotivă din România care funcționează cu ulei vegetal

Foto: adevarul.ro

Fabrica Reloc-Electroputere VFU Craiova a dezvoltat prima locomotivă din România care funcţionează doar cu biodiesel sau ulei vegetal. Locomotiva are aceeaşi putere ca un motor care funcționează pe bază de motorină, informează adevarul.ro.

Soluţia este una inovativă şi a fost dezvoltată de inginerii din cadrul fabricii Reloc-Electroputere VFU Craiova.

„Proiectul de cercetare este unic în România şi permite funcţionarea motorului Diesel de locomotivă exclusiv pe bază de biodiesel (B100) sau ulei vegetal pur, fără alte elemente în amestec. Deşi motorul locomotivei nu mai foloseşte deloc motorină, acest lucru nu a dus la scăderea performanţelor, permiţând funcţionarea în aceiaşi parametri, însă cu emisii extrem de reduse ale dioxidului de carbon, a gazelor care produc efect de seră şi fără emisii de sulf“, se arată în comunicatul emis de reprezentanţii Departamentului de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Grampet Group.

Biodieselul este un biocombustibil sintetic lichid care se obține din lipide naturale, precum uleiurile vegetale sau grăsimile animale, prin procese industriale. Biodieselul se poate folosi în substituirea totală sau parțială a motorinei.

Locomotiva produsă la Craiova a trecut deja printr-o serie de teste şi reglaje şi au fost realizate şi probe pe calea ferată pentru a vedea la lucru motorul, iar rezultatele de până acum oferă motive de încredere pentru Grampet Group, mai notează adevarul.ro.

„Testele vor continua în perioada următoare pentru a monitoriza comportamentul motorului şi în condiţii meteo mai dificile, urmând ca, la finalizarea tuturor probelor şi verificărilor, soluţia tehnică să fie implementată în masă“, au mai precizat reprezentanţii Departamentului de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Grampet Group.

Prima locomotivă – Locomotiva Diesel 1250 CP – are două motoare, două transmisii hidraulice şi două cutii de viteză.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

19 idei inspirate pentru decorarea pereților cu fotografii de familie
Operațiunea „Monstrul”. Un pește uriaș a fost prins în Cazanele Dunării
eMAG începe Revoluția Prețurilor. Reduceri ca de Black Friday
Locuri de muncă în Anglia. Se caută lucrători în depozite, salarii de peste 1500 de euro