Prima Casă 2018 a început. Băncile care intră în program

FOTO: mastersenaiper/Pixabay.com
FOTO: mastersenaiper/Pixabay.com

Programul Prima Casă 2018 a fost lansat, după ce Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a primit acordul din partea Ministrului Finanțelor publice pentru distribuirea plafonului de 2 miliarde de lei.

„În premieră, în acest an alocarea plafonului total între finanţatorii participanţi în Programul Prima Casă a fost realizată cu aplicarea criteriilor şi procedurii de evaluare a activităţii desfăşurate de finanţatori în anul 2017, în funcție de ponderea garanțiilor acordate de fiecare finanțator în totalul garanțiilor acordate în cadrul programului în anul precedent.

Se asigură astfel implementarea unui criteriu calitativ, de optimizare a procesului de accesare a programului de către beneficiari”, se arată în comunicatul de presă care anunță debutul programului Prima Casă 2018.

Va fi o nouă strategie de alocare a plafoanelor, iar bugetul alocat pentru acest program se va reduce gradual până în 2020.

„De-a lungul celor zece ani de derulare, Programul Prima Casă a fost adaptat gradual la tendințele pieței și la nevoile consumatorilor, dovedindu-se astfel unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale. Dintr-o perspectiva socială, Programul Prima Casă a extins accesul la creditul ipotecar către segmentul persoanelor tinere, cu vârste până în 35 de ani, cu efect direct în crearea unei premize de stabilitate pentru tânăra generație.

Pentru a veni în întâmpinarea beneficiarilor, FNGCIMM a demarat în cursul anului trecut implementarea unor proiecte destinate simplificării procesului de analiză și facilitării accesului la informații direct din site-ul instituției”, a declarat directorul general al FNGCIMM, Alexandru Petrescu.

Prima Casă 2018. Ce bănci vor participa

Programul Prima Casă 2018 va fi derulat cu ajutorul a 15 bănci. Este vorba despre: Bancpost, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale, CEC Bank, Credit Agricole Bank România, Garanti Bank, ING Bank, Leumi Bank România, Marfin Bank, OTP Bank România, Piraeus Bank, Raifeissen Bank, Banca Romaneasca, Banca Transilvania și Unicredit Bank.

Cei care vor să-și cumpere un apartament prin Prima Casă 2018 trebuie să știe că Statul acordă cu 500 de milioane de lei mai puțin pentru garantarea împrumuturilor. Mai exact, este vorba de un fond de 2 miliarde de lei.

Suma alocată pentru Prima Casă 2018 ar acoperi garanții pentru aproximativ 20 de mii de locuințe, cu 5.000 mai puține decât anul trecut. Prin programul Prima Casă, în opt ani, aproape 230.000 de români au devenit proprietari.

Guvernul a făcut și o strategie pe cinci ani pentru programul Prima Casă. Ultimul an al programului Prima Casă ar putea fi 2021, când se vor acorda garanții de 1,5 miliarde de lei.

Prima Casă 2018. ROBOR va crește

Reprezentanții BNR mai cred că „Prima casă” „poate produce distorsiuni în mecanismul de piață, băncile nefiind impulsionate în dezvoltarea de produse de creditare ipotecară cu risc redus în condițiile existenței acestui program care asigură un cost semnificativ mai mic datorită garanției de 50% oferite de către stat”.

Analiștii spun și că indicatorul ROBOR, în funcție de care se calculează ratele la împrumuturile în lei, va crește și va aduce rate mai mari. De exemplu, la un credit Prima Casă de 50 de mii de euro va crește rata cu 33 de lei pe lună. În prezent se plătește o rată de 910 lei pe lună.

FOTO: mastersenaiper/Pixabay.com