Prima Casă 2018. Ce anunță Ministerul Finanțelor Publice

Ministerul Finanțelor anunță că va exista și Prima Casă 2018 FOTO: Arek Socha/Pixabay.com
Ministerul Finanțelor anunță că va exista și Prima Casă 2018 FOTO: Arek Socha/Pixabay.com

Viitorul programului Prima Casă 2018 este incert, au declarat specialiștii în finanțe în ultima perioadă. Ministerul Finanțelor Publice urmează să decidă asupra redistribuirii de sume între plafoanele de garanții pentru programul Prima Casă, în cursul lunii octombrie, potrivit unui răspuns la o solicitare făcută de jurnaliștii de la Economica.net.

În ceea ce privește Prima Casă 2018, reprezentanții Ministerului Finanțelor spun că se vor acorda în continuare plafoane de garanții până în 2020. Ultima tranșă pentru programul Prima Casă, de 500 de milioane de lei, a fost distribuită în luna iunie. Pentru anul acesta, programul are un plafon total de garantare de 2,67 de miliarde de lei.

Nu e clar dacă se vor păstra condițiile pentru Prima Casă 2018. În prezent, statul garantează 50% din valoarea unui credit pentru o locuință nouă, în valoare de maximum 70.000 de euro și 40% pentru un împrumut acordat pentru o casă veche, de până la 60.000 de euro.

La Prima Casă se cere un avans minim de 5%, în timp ce pentru un credit ipotecar clasic se solicită de la 15% în sus. Participă în program Raiffeisen Bank, Unicredit, Transilvania, Banca Românească, Bancpost, Bank Leumi, BCR, BRD, CEC, Credit Agricole Bank, ING, Marfin, OTP, Piraeus și Alpha Bank.

Prima Casă 2018. Critici de la Banca Națională a României

Despre viitorul incert pentru programul Prima Casă 2018 se vorbește de mai mult timp. Critici au venit inclusiv de la Banca Națională a României. Unul dintre viceguvernatorii BNR, Liviu Voinea, spune că programul nu prea i-a ajutat pe cei cu venituri mici, așa cum și-au propus inițiatorii. De asemenea, „Prima casă” a presupus un efort bugetar important.

„Din punct de vedere social, programul „Prima casă” a avut un rol modest. Astfel, analiza caracteristicilor debitorilor după venit arată însă o utilizare limitată a programului de către debitorii cu venituri reduse, similară situației existente în cazul creditelor ipotecare standard.

Singurul aspect social pe care acest program îl asigură este un acces mai mare al persoanelor tinere la achiziționarea unei locuințe, ponderea debitorilor cu vârste de până în 35 de ani fiind mai mare în acest caz”, se arată în studiul realizat de Voinea.

Viceguvernatorul BNR mai crede că „Prima casă” „poate produce distorsiuni în mecanismul de piață, băncile nefiind impulsionate în dezvoltarea de produse de creditare ipotecară cu risc redus în condițiile existenței acestui program care asigură un cost semnificativ mai mic datorită garanției de 50% oferite de către stat”.

Analiștii spun și că indicatorul ROBOR, în funcție de care se calculează ratele la împrumuturile în lei, va crește și va aduce rate mai mari. De exemplu, la un credit Prima Casă de 50 de mii de euro va crește rata cu 33 de lei pe lună. În prezent se plătește o rată de 910 lei pe lună.