Poveste de succes în România: zimbrii s-au adaptat de minune în sălbăticie

zimbri
Zimbri în Parcul Natural Vânători Neamț. Foto: vanatoripark.ro

Zimbrii din județul Neamţ s-au adaptat foarte bine la traiul în libertate: lăsaţi să iasă din ţarcurile rezervaţiei naturale în urmă cu trei ani, ei au supravieţuit fără probleme și au făcut şi pui, relatează digi24.ro.

Zimbrii monitorizaţi cu microcipuri parcurg zeci de kilometri în fiecare zi și aproape că nu a mai rămas petic de pădure în tot judeţul Neamţ care să nu fi fost explorat de bizonii europeni.

Cei 20 de zimbri lăsaţi în libertate în pădurile din Neamţ au la dispoziţie o suprafaţă imensă în care să se plimbe în voie, astfel încât angajaţii Parcului Natural Vânători folosesc aparatură specială de monitorizare. Rezultatele de până acum sunt excelente, au povestit specialiștii pentru postul de televiziune.

În ultimii trei ani, de când au fost eliberaţi, zimbrii au explorat peste 20.000 de hectare. Au mers chiar și 20 de kilometri într-o zi căutând hrană, iar unii dintre ei au făcut şi pui.

„Suntem a patra ţară din Europa care îi avem şi în libertate, după Ucraina, Slovenia şi Austria. [E o – n.r.] specie care, de la noi din ţară, a dispărut aproximativ acum 120 de ani şi cu eforturi mari am reuşit să-i reaşezăm în sălbăticie”, a povestit Sorin Chiţoi, inginer silvic.

Eliberarea zimbrilor continuă

Zimbrii sunt monitorizaţi prin GPS pentru ca reprezentanţii parcului să ştie în orice moment unde sunt.

Pe lângă cei 20 de zimbri care umblă nestingheriţi prin păduri, în județul Neamţ mai sunt alte 16 exemplare în semi-libertate.

zimbri
Zimbri în Parcul Natural Vânători Neamț. Foto: vanatoripark.ro

„O să mai dăm drumul în continuare. Socotelile pe care le-am făcut arată că, eu ştiu, capacitatea de suport ar fi în jur de 60-80 de exemplare, poate un pic mai mult”, a explicat Sebastian Cătănoiu, şeful Administraţiei Parcului Natural Vânători din Neamţ.

Costul de întreţinere pentru fiecare exemplar este de 4.000 de lei pe an (hrana pe durata iernii şi tratamentele medicale necesare). Proiectul de reintegrare în libertate a zimbrilor este finanţat din fonduri europene cu 400.000 de euro.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în străinătate pentru pasionații de călătorii. Se caută fotografi, ghizi, manageri
Reduceri pentru copii de 1 iunie. eMAG are promoții la jucării, haine și încălțăminte
O companie din România cucerește Statele Unite

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.