O companie din România cucerește Statele Unite

Statele Unite vor deveni principala piață străină pentru o companie patronată de statul român, după ce conducătorii acesteia au decis să își intensifice eforturile de exportare a produselor.

Antibiotice Iași, compania farmaceutică din România, s-a reorientat pe piață în 2009, când a decis să evite efectele crizei economice din România prin creșterea exporturilor. De atunci, cifra de afaceri a exporturilor companiei din Moldova s-a dublat până la 25,6 milioane de dolari, conform datelor din 2014.

Antibiotice este prezentă în Europa, Asia de Sud-Est, China și Statele Unite, a spus directorul executiv Ioan Nani, însă dorește ca până la mijlocul anului viitor să își concentreze activitățile în Statele Unite.

Compania este cel mai mare producător de nystatin, un ingredient activ folosit la tratarea infecțiilor. De asemenea, ieșenii exportă vaccinuri și medicamente pentru bolile cardiovasculare și cele ale sistemului nervos central.

”Avem deja patru produse care se vând foarte bine în Statele Unite și, pe lângă doi clienți permanenți care cumpără nystatin, alți patru așteaptă aprobarea FDA (n.r. – Food and Drug Administration) pentru a folosi ingredientul nostru activ”, a explicat Nani într-un interviu pentru Reuters.

El a adăugat că până în 2020 exporturile companiei vor ajunge la peste 27,2 de milioane de dolari, în timp ce vânzările în România vor depăși 110 milioane de dolari.

Atibiotice negociază cu două companii din Canada și Singapore pentru a intra într-un parteneriat în care să producă medicamente, ale căror ingrediente sunt similare, dar nu identice cu cele create la Iași. O decizie în acest sens va fi luată până în octombrie.

Firma plănuiește să investească 45 de milioane de dolari în cercetare până în 2020, să își amplifice capacitățile de producție pentru nystatin și să creeze o nouă linie de unguente și alte produse.

Investiția va fi finanțată prin reinvestirea profiturilor, deși Nani nu exclude nici o emisie de acțiuni. Guvernul României dețin 53 de procente din Atibiotice Iași, iar fondul de investiții SIF Oltenia are 12 procente. Restul acțiunilor sunt în mâinile investitorilor privați.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în străinătate pentru pasionații de călătorii. Se caută fotografi, ghizi, manageri
Reduceri pentru copii de 1 iunie. eMAG are promoții la jucării, haine și încălțăminte
Locuri de muncă în construcții. Oferte din Suedia, Austria, Germania, Franța și Polonia