Picturi vechi acoperite cu vopsea, descoperite într-o sală de judecată din România

FOTO: Captură Digi24
FOTO: Captură Digi24

Palatul de Justiție din Oradea are un trecut impresionant. Muncitorii care lucrau la restaurarea clădirii au descoperit patru picturi murale care sunt vechi de 117 ani, potrivit Digi24.

Restauratorii vor finaliza, în zilele următoare, lucrările la patru picturi în ulei care datează din anul 1898. Acestea ar fi fost acoperite cu vopsea după ce comuniștii au preluat clădirea.

Este vorba despre picturi care întruchipează zeiţa Justiţiei, un arhanghel cu stema oraşului, doi îngeri cu stema Comitatului Bihorului şi un cărturar.

„Starea lor era foarte degradată, deci foarte multe lipsuri, au fost restaurate după principiile restaurării, să păstrăm cât mai mult din original”, a declarat Szakacs Tamas, unul dintre restauratori.

Operele de artă au o importanță deosebită, potrivit specialiștilor. „Figurile impun prin sobrietate, prin eleganţă, prin măreţie. Sunt compoziţii care trimit la ideea alegorică de justiţie. Justiţie egală, justitie oarbă, justiţie imparţială”, afirmă Ramona Novicov, istoric de artă, pentru Digi24.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.