Parc vechi de peste 100 de ani, amenințat de o parcare dorită de Primărie

parcul eminescu
Parcul Eminescu. Foto: Pagina de Facebook "Salvați Parcul Eminescu"

Locuitorii din Arad au adunat peste 3.000 de semnături pentru a salva un parc vechi de peste 100 de ani din oraș. Oamenii au lansat petiția deoarece Primăria vrea să construiască în locul parcului central o parcare.

Situat în centrul oraşului, pe malul Mureşului, Parcul Eminescu umple un spaţiu important dintre mai multe clădiri monument, relatează digi24.ro. Peste 4.400 de persoane au aderat la cauza „Salvați Parcul Eminescu” prin intremediul paginii deschise pe Facebook, iar 11 ONG-uri locale susțin protestele.

Planurile administraţiei locale prevăd ridicarea pe locul parcului a unei platforme de beton susţinute de stâlpi, care va fi la nivelul actual al digului ce apără oraşul de apele Mureşului.

„Nu vreau ca cineva să modifice vreodată ceva la Parcul Eminescu pentru că acest parc este una dintre cele mai vii amintiri ale copilăriei mele. În Parcul Eminescu se află țâșnitoarea la care veneam în fiecare săptămână să beau apă dupa ce mă jucam în Parcul Copiilor. Era cel mai bun „refresh” pentru copilul din mine de la 8 ani. La 10 ani, nașa mea m-a învățat, pe una dintre băncuțele din Parcul Eminescu, să împletesc coronițe din păpădii. La 11 ani, tati m-a învățat sa cobor rampa din parcul Eminescu… Pe role și pe bicicletă!”, a scris pe Facebook Iulia Bock, elevă în clasa a 10-a la Colegiul Național „Moise Nicoară”.

„La 14 ani am înrămat cele mai frumoase amintiri din clasele de gimnaziu: toate fotografiile ne-au fost făcute, mie si colegilor mei… în Parcul Eminescu. Poate că unii consideră că astea nu-s motive, dar, sincer, sunt ce am trăit și ce am invățat eu până acum și atât de dragi îmi sunt memoriile astea precum îmi e și Parcul!”, mai spune tânăra.

parcul eminescu
Parcul Eminescu la începuturile sale. Foto: Parcul Eminescu

Parcarea și grădinile suspendate din Arad

Într-un comunicat de presă, Primăria Arad a luat apărarea proiectului: „Intenția Primăriei nu este de a desființa vreun parc existent, ci de a pune în valoare zona malului Mureșului, cu Parcul Eminescu și edificiile de patrimoniu din apropiere. În favoarea viabilității acestei propuneri există destule exemple de grădini și parcuri care stau peste structuri construite, cunoscute chiar din antichitate“.

Pe platforma de beton ar urma să fie amenajat un nou spaţiu verde, în care se vor regăsi şi copacii seculari din actualul parc, ce vor fi trecuţi prin planşeul de beton. Mai exact, Primăria vrea să amenajeze la nivelul parcului o parcare, iar deasupra acesteia să fie realizată o nouă versiune a parcului existent.

Deoarece proiectul pare să fie unul destul de fantezist, presa locală l-a comparat cu Grădinile suspendate din Babilon.

Deocamdată nu se ştie cât vor costa lucrările. Pentru studiul de fezabilitate Primăria Arad a pus deja deoparte aproape 40.000 de euro.

output_0AUjOr

Recomandările editorilor GreatNews:

Mașină fără șofer, cu 100 km/h pe autostradă
Prioritate națională: „Programul primul WC”
Descoperire importantă în Ierusalim. Arheologii cred că au găsit locul unde a fost judecat Iisus

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.