Palatul neștiut din inima Bucureștiului se redeschide după 25 de ani

caruselul de lumina
Interiorul Caruselului de Lumină după restaurare. Foto: Cosmin Dragomir via designist.ro

Caruselul de Lumină – așa cum purta numele palatul familiei de bancheri Chrissoveloni, de pe Lipscani, construit în anul 1860, se redeschide joi, 12 februarie, după un sfert de secol în care publicul nu a avut acces în clădirea-monument.

Clădirea din centrul istoric al Bucureștiului va găzdui o nouă librărie Cărturești. Situată pe Strada Lipscani, la numărul 55, librăria se desfășoară pe șase niveluri însumând 1000 de metri pătrați.

Cărturești Carusel este un experiment de locuire culturală a centrului vechi, oferind un spațiu pentru lectură, socializare și explorare artistică a inimii orașului. Cu un bistro la ultimul etaj, un spaţiu multimedia la subsol și o galerie dedicată artei contemporane la primul etaj, librăria se pregătește să spună o nouă poveste pe o stradă cu o vibrantă tradiție comercială, relatează designist.ro.

Elegantul edificiu de secol XIX a intrat în posesia celebrei familii de bancheri Chrissoveloni în 1903, iar în perioada comunistă a fost confiscat și transformat în magazinul Familia.

După 1990, imobilul a fost recuperat și reabilitat de proprietarul actual, Jean Chrissoveloni, iar acum prinde viață printr-o amenajare inovatoare, dar atentă la substanța istorică, semnată de biroul de arhitectură Square One.

“Ne-am structurat propunerea în jurul ideii de comunicare între vechi şi nou. Folosind un limbaj contemporan, am redus la minim elementele cromatice pentru a lăsa loc jocului de lumini şi umbre generat de luminatorul central. Forma sinuoasă şi diafană a supantelor generează dinamică şi adaugă ritmicităţii şi simetriei clădirii un caracter ludic, asemenenea unui carusel în mişcare”, au declarat reprezentanţii Square One.

caruselul de lumina
Cărturești deschide o librărie în interiorul Caruselului de Lumină. Foto: Pagina de Facebook Cărturești – Carusel

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

O româncă, printre finaliștii concursului de fotografie al National Geographic Traveller
Sacrificiul unui tată, răsplătit cu cel mai frumos mesaj
20 de curiozități despre diminețile bucureștenilor