Orașul românesc în care trebuie să îi iei și câinelui bilet pe tramvai, troleibuz sau autobuz

Proprietarii de câini vor fi nevoiți să cumpere bilete de călătorie și animalelor, dacă vor să urce alături de acestea în mijloacele de transport în comun din Cluj-Napoca.

Proprietarii sunt obligați, prin regulament, să evite circulația în mijloacele de transport aglomerate și să se asigure că animalul stă la cel puțin un metru de ceilalți călători.

„Se va considera mijloc neaglomerat acela prin care numărul de călători permite ţinerea câinelui la cel puţin un metru de ceilalţi călători. Câinele trebuie îngrijit şi educat pentru a nu provoca deranj pentru restul călătorilor”, scrie în regulamentul privind deținerea câinilor și accesul persoanelor însoțite de câini în municipiul Cluj-Napoca, citat de auto-bild.ro.

Același document prevede cum pot fi transportați câinii, în funcție de talie.

„Câinii de talie medie şi mare vor avea lesă şi vor purta botniţă, iar câinii de talie mică vor fi ţinuţi în lesă, în braţe sau în cuşcă ori în geantă de transport. Deţinătorul achită şi compostează şi pentru câine un bilet de călătorie”, se arată în document.

Câți clujeni sunt de acord cu măsura. Argumentele taberelor pro si contra

În luna august a anului 2015, un consilier local clujean, Ioan Bîldea, a lansat un sondaj online pentru a afla părerea oamenilor în privința accesului cu animale de companie în mijloacele de transport în comun.

2835 de persoane au răspuns provocării consilierului, 1970 dintre acestea (69da si nu caini cluj,5%) exprimându-și dorința de a permite accesul animalelor de companie în mijloacele de transport în comun. 848 de persoane (29,9%) au spus că locul animalelor de companie nu este în mijloacele de transport. 16 oameni (0,6%) au spus că nu îi interesează subiectul.

Cei care au răspuns la prima întrebare au fost rugați, apoi, să își motiveze răspunsul. Cel mai des întâlnite argumente din tabăra „NU” au fost „nu este igienic (animalele îți pot face nevoile în autobuz și stăpânii nu vor curăța)” și „animalele sunt imprevizibile și nu se poate garante pentru comportamentul lor în preajma multor necunoscuți”.

Cei care au răspuns DA au opinat, în majoritate covârșitoare (88,4%), că orice animal de companie însoțit de proprietar trebuie lăsat să urce în mijloacele de transport în comun. Cei care au răspuns DA au votat și pentru condițiile pe care le consideră necesare pentru a permite accesul animalelor de companie în mijloacele de transport în comun.

Cei mai mulți au spus că este nevoie de lesă pentru câinii de talie mare și medie, iar celor agresivi trebuie să li se pună și botniță.

Votul pozitiv al persoanelor care au participat la sondaj l-a determinat pe consilier să voteze în favoarea iubitorilor de animale.

Foto: The Humane Society of the United States / Flickr

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

O poveste ca în filme. Bolnav, abandonat de părinți, a ajuns student la Inginerie Aerospațială
Un fotograf a scos telefoanele mobile din imagini pentru a ne arăta cât de dependenți suntem
Test. Cât de bine cunoști casele 100% românești
Elevă dată afară de la ore de directoare pentru că avea un model pe fustă
Reduceri eMAG Festivalul Toamnei. Cele mai bune oferte înainte de Black Friday 2015
Locuri de muncă în străinătate pentru mecanici și electricieni români

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.