Orașul din România care introduce marcaje pietonale tactile pentru nevăzători

marcaje tactile pentru nevăzători
Treceri de pietoni adaptate pentru nevăzători. Foto: aradon.ro

Primăria Arad a decis să introducă în oraș marcaje pietonale tactile pentru nevăzători. Autoritățile au demarat deja procedurile de achiziţie publică pentru a atribui contractul pentru amenajarea acestora, scrie aradon.ro.

Primăria Arad a dat curs unei sugestii primite din partea filialei locale a Asociaţiei Nevăzătorilor din România şi a decis să monteze marcaje pietonale tactile în cele mai circulate zone din oraş.

Municipalitatea a publicat un anunț de licitație publică în vederea contractării lucrărilor pentru realizarea de marcaje rutiere tactile la trecerile de pietoni și pe trotuare, care să-i ajute pe nevăzători să se deplaseze în oraș. Primăria Arad va comanda cel puţin 200 de astfel de marcaje pentru care estimează că va plăti 161.291 de lei.

Potrivit caietului de sarcini ataşat anunţului de licitaţie, materialul din care vor fi realizate marcajele este un cauciuc special, iar benzile lipite pe asfalt vor avea denivelări care îi dirijează pe cei care au probleme de vedere şi le semnalizează faptul că se află pe o trecere de pietoni. Marcajele se pot monta și înainte de alte obstacole precum treptele, scările rulante sau uşile.

Firmele interesate îşi pot depune ofertele până la 19 mai, urmând ca societatea care oferă cel mai bun preţ să fie declarată câştigătoare a licitației, mai notează sursa citată.

Suma necesară pentru achiziționarea marcajelor tactile a fost prevăzută în proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Arad pentru anul 2015. Alţi 400.000 de lei au fost alocați pentru achiziţionarea şi montarea de sisteme acustice, care vor asigura semnalizarea sonoră a intersecţiilor cu trafic intens.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Invenție românească: cutia ce te apără de virușii de pe internet
Atlasul frumuseții, admirat de către Oprah Winfrey
Politicienii români au pus gând rău aplicației Uber. Șoferii riscă amenzi uriașe

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.