O trupă rock și-a suspendat activitatea până la interzicerea fumatului în cluburi

Formația Taine
Formația Taine

Trupa rock Taine a decis să-și anuleze toate concertele, în urma tragediei de la clubul bucureștean Colectiv, în urma căreia și-au pierdut viața 30 de oameni, iar peste 80 sunt interenați în stare gravă. De asemenea, artiștii spun că își suspendă activitatea până când fumatul va fi interzis, „măcar pe perioada concertelor, dacă nu definitiv-în cluburi”.

Iată mesajul artiștilor de la Taine:

„Cu toții trecem prin momente groaznice în aceste zile de mari încercări. Toată comunitatea celor care iubesc muzica rock și nu numai, este profund şocată și îndurerată de evenimentul apocaliptic care a avut loc în clubul Colectiv zilele trecute. Am pierdut zeci de colegi, prieteni, cunoscuți, fără să apucăm să ne luăm ramas bun, alții se zbat între agonie și moarte în spitale, mulți dintre ei vor fi mutilați pe viață, încât putem spune cu tristețe: „DA, astăzi suntem mai puţini”.

În semn de profundă compasiune pentru frații noștri de scenă, precum și pentru toți prietenii dispăruţi dintre noi sau spitalizați în stare gravă, colegii, rudele și familiile lor, oamenii care au avut de suferit și care încă mai suferă de pe urma tragicului eveniment, anunțăm pe această cale că ne anulăm concertul care trebuia să aibă loc pe 6 noiembrie în cadrul Festivalului Top T. Ne pare nespus de rău că nu putem fi prezenți acolo pentru cei care sunt sănătoși și care voiau să ne vadă, dar suntem profund marcați de accidentul teribil, astfel încât am stabilit să punem pauză pentru moment.

Nu putem fi pe scenă ca și cum nimic nu s-a întâmplat, nu putem privi înainte fără să ne uităm în urmă și fără să ne gândim la cei care încă suferă! Nu ne putem manifesta artistic decât atunci când ei vor reveni în public. Vrem iar să-i vedem acolo în fața scenei, și dacă vor trece luni de zile pană atunci, nu-i nimic, îi vom aștepta! Fără ei ne simţim inutili!

Şi nu ne oprim doar aici!

Timp de 22 ani am cântat în foarte multe locuri din țară, cunoaștem foarte bine acest fenomen numit rock și ne dăm seama după atâta timp cât de inconștienți am fost de foarte multe ori! De câte alte zeci de ori se putea întâmpla acest dezastru! De câte ori am fi putut fi noi victime, noi și publicul nostru!

Cu toții însă vrem o schimbare, dar nimeni nu este pregătit să o facă! Cu toții acuzăm autorităţile, biserica, spitalele, cluburile, presa, neajunsurile, promiscuitatea și compromisurile pe care trebuie să le facem iar de cele mai multe ori am închis ochii și am spus că… „merge și aşa”. Dar NU. Stop! Astăzi spunem că nu mai putem continua în felul ăsta la nesfârşit! Şi am vrea ca toată lumea să afle că de azi înainte, TAINE își supendă activitatea concertistică, până când fumatul va fi interzis, măcar pe perioada concertelor, dacă nu definitiv-în cluburi.

Este un pas mic către normalitate, care nu va schimba multe deocamdată. Dar este un pas important pentru cei care ar trebui să conștientizeze pericolele la care suntem expuși, și mai ales de faptul că trebuie ca într-o bună zi ajungem să ne respectăm între noi – ca oameni. Pretutindeni! Schimbarea vine în primul rând din noi, nu trebuie să mai așteptăm ca alții să se schimbe sau cineva să schimbe ceva în această țara în mai bine. Vrem cu toții să trăim curat și civilizat precum occidentalii, dăm mereu exemple de acolo, și vrem cu toții că aceste evenimente cu adevărat șocante să nu mai apară nicăieri. Dar suntem oare pregătiți? Chiar ne dorim asta sau în curând vom trece cu vederea? Vom uita oare curând?”

Recomandările GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.