mihaela noroc
Reykjavik, Islanda. Foto: Mihaela Noroc

Lucrările Mihaelei Noroc, o tânără fotograf din România care a călătorit în jurul lumii pentru a surprinde frumusețea feminină, au ajuns acum și pe BBC.

Într-un articol intitulat „Acolo unde frumusețea nu are limite”, site-ul britanic prezintă „Atlasul frumuseții”, proiectul pentru care Mihaela Noroc a călătorit în toată lumea pentru a fotografia femei din diferite culturi.

„De multe ori, „Atlasul Frumuseții” mă duce înapoi în țări pe care le-am vizitat și înainte de începerea proiectului. Însă cea de-a doua vizită a mea este total diferită. Nu mai sunt un turist. Prin munca mea, am șansa de a vorbi cu zeci de persoane și de a înțelege mai în profunzime țara respectivă”, a explicat Mihaela pentru BBC.

Tânara spune că dacă înțelege ce anume este perceput ca frumos într-un anumit loc, atunci poate înțelege mai bine obiceiurile și cultura din acea țară.

„De exemplu, în multe țări foste comuniste, acolo unde orașele sunt dominate de clădiri și de bulevarde cenușii, femeile tind să își cultive frumusețea într-un mod foarte colorat: folosesc foarte mult machiaj și culori vii pentru haine”, a explicat ea.

În India, percepția frumuseții reflectă atmosfera vie și frenetică a țării, iar hainele tradiționale sunt înfrumusețate cu modele elaborate și multe culori, crede Mihaela: „Cele mai multe dintre drumuri sunt dominate de haosul din trafic. Dar când vezi o femeie îmbrăcată într-un sari, cu desene cu henna pe mâini, totul pare să fie la locul potrivit”. Prin contrast, femeile din Occident tind să prefere minimalismul și simplicitatea, reflectând astfel stilul de viață „mai organizat”, a mai explicat fotograful.

mihaela noroc
Jodhpur, India. Foto: Mihaela Noroc
mihaela noroc
Cape Town, Africa de Sud. Foto: Mihaela Noroc
Mihaela Noroc
Kathmandu, Nepal. Foto: Mihaela Noroc
Mihaela Noroc
București, România. Foto: Mihaela Noroc

„Femeile din Coreea de Nord trăiesc într-o izolare totală, așa că nu sunt la curent cu trendurile globale. Dar ele au o pasiune

mihaela noroc
Mihaela Noroc (Foto: Facebook)

pentru tocuri înalte și de obicei poartă ținute clasice, însoțite întotdeuna de o broșă pe piept care îl reprezintă pe unul dintre liderii țării”, a povestit Mihaela.

Însă „Atlasul frumuseții” nu este un proiect doar despre frumusețea exterioară: „Prin fotografiile mele încerc să surprind acel sentiment de căldură și de liniște care exprimă frumusețea interioară a fiecărei femei”.

Într-o perioadă plină de conflicte politice în diferite locuri de pe planetă, Mihaela speră că lucrările sale vor fi un mic pas spre găsirea acelui lucru care ne leagă pe toți: „Femeile din fotografiile mele sunt diferite în multe feluri, dar sunt atât de asemănătoare din alte puncte de vedere. Cu toții suntem oameni și există ceva care ne leagă, dincolo de etnicitate, religie sau statutul social”.

mihaela noroc
Phenian, Coreea de Nord. Foto: Mihaela Noroc
mihaela noroc
Tibet, China. Foto: Mihaela Noroc
mihaela noroc
Oxford, Marea Britanie. Foto: Mihaela Noroc
Mihaela Noroc
Harlem, New York, SUA. Foto: Mihaela Noroc

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

TOP 10. Cele mai spectaculoase imagini surprinse din drone
Cel mai emoționant proiect fotografic, lansat de un român: „Te iubesc, mamă”
Cele mai bune fotografii din România. Alegerea specialiştilor Sony Awards

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.