Câți bani îți trebuie ca să începi o afacere cu albine

Alexandru Nicoară, un apicultor de 27 de ani din județul Dâmbovița, care deține 180 de stupi de albine, susține că teoretic, suma minimă cu care se poate înființa o stupină este de doar 600 de lei.

Din acești bani, se achiziționează un stup complet, din lemn, cu 200 de lei și o familie de albine al cărui preț pornește de la 400 de lei.

”Familia de albine înseamnă câteva mii de albine și regina (…).Cumpărătorul fie ia familia cu tot cu stup, fie vine cu propriul stup (…). Mutarea familiei de albine se numește transvazare și acțiunea de a transvaza se face cu ajutorul ramelor în noul stup, după care, seara, se închide urdinișul (deschizătură îngustă într-un stup, pe unde ies și intră albinele) și stupul poate fi mutat în siguranță în noua stupină”, a explicat  Alexandru Nicoară, care pe lângă creșterea albinelor, construiește și stupi, la comandă.

El a mai spus, pentru agrointel.ro, că deși suma inițială pentru înființarea unei stupine poate fi considerată cea de 600 de lei, de fapt apicultorul mai are nevoie și de alte echipamente.

Astfel, iată lista și investiția minimă pe care trebuie să o facă o persoană care vrea să se apuce de creșterea albinelor.

-Stup din lemn (complet): 200-250 de lei/bucata
-Familie de albine: 400-500 de lei/familia
-Combinezon integral (recomandat cel cu fermoar): 150 de lei
-Mănuși de piele: 25 de lei
-Afumător: 60 de lei
-Colector de polen: 20-30 de lei
-Centrifugă apicolă (recomandată cea din inox, cu patru rame): aproximativ 1.200 de lei
-Butoi pentru miere (din inox): circa 900 lei pentru cel de 300 litri
-Maturator de miere (din inox 100litri): de la circa 500 de lei

Pentru cei care vor să facă apicultură pastorală, pe listă se mai adaugă costul unei remorci pentru transportul stupilor, al cărei preț pornește de la 3.000 de lei.

”Eu pot să spun că am pornit de jos – cu un singur stup și două roiuri (jumătate de familie de albine), însă mi-a luat trei ani să ajung să spun că am avut profit. Din calculele mele, cred că 70 este numărul de stupi care ar asigura un trai decent pentru o familie, vorbind de un venit de 2.000 de lei pe lună”, după cum a declarat Alexandru Nicoară.

Recomandările editorilor greatnews.ro:

Prima insulă care a luat naştere în 2015

Scrisoarea unui medic rezident către Klaus Iohannis: „Vrem să avem bani să cumpărăm o supă sau un covrig”
Ţările cu cele mai multe femei-şef. Moldova şi România, mari surprize
Strania poveste a pacientului Jurcan. O boală la care medicii români nu au răspuns

Cupoane de reducere de la eMAG. Codurile, în acest articol

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.