Schimbare la asigurările RCA. Șoferii corecți ar putea plăti mult mai puțin

Firmele de asigurări ar putea avea acces la baza de date a poliției rutiere, dacă o solicitare în acest sens a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) va fi acceptată de Ministerul de Interne.

Accesul firmelor de asigurări la datele cu privire la comportamentul șoferilor în trafic ar putea duce la scăderea tarifelor pentru șoferii corecți, potrivit News.ro.

Propunerea este trecută într-o analiză realizată de o echipă a ASF, care se ocupă de sectorul de asigurări pe piața RCA. Analiștii propun „efectuarea demersurilor pe lângă Ministerul de Interne, împreună cu alţi factori de decizie, pentru a facilita accesul asigurătorilor la informaţii/concluzii (din baza de date a poliţiei rutiere) privind comportamentul în trafic al conducătorilor auto, respectiv utilizarea acestor informaţii pentru o mai bună segmentare şi tarifare (şoferii corecţi putând beneficia de tarife reduse)”.

Cei care au făcut raportul spun că este nevoie și de limitarea comisioanelor brokerilor pentru a limita scumpirea polițelor RCA. Se propune un comision de maxim 10%.

Tot în ceea ce privește taxele plătite de șoferi se mai pregătește o modificare. Guvernul caută o alternativă la „taxa auto de primă înmatriculare”, care ar încălca regulile Uniunii Europene.

O soluție ar fi ca toți șoferii să plătească cinci bani în plus la fiecare litru de carburant în contul acestei taxe. Astfel, cine poluează mai mult, plătește mai mult.

De asemenea, după renunțarea la taxa de primă înmatriculare, ar putea apărea pe lângă adaosul la carburant și un sistem modificat de impozite locale pentru mașini.

Mai exact, pentru a opri avalanșa de mașini second hand poluante în România, taxa locală ar urma să fie plătită în funcție de vechimea autovehiculului și de nivelul de poluare.

„Combustibil” gratis pentru mașinile electrice. Oferta eco de la Kaufland

https://greatnews.ro/rabla-2016-reduceri-importante-pentru-cei-care-vor-o-masina-electrica/