O echipă de elevi români, pe podium la cel mai important concurs de robotică din lume

echipa autovortex
Echipa Autovortex. Foto: Facebook

Liceenii de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti au câştigat locul al treilea la una dintre probele organizate în cadrul Concursului Mondial de Robotică din Statele Unite ale Americii, anunță adevarul.ro.

Echipa „Autovortex România”, formată din 16 liceeni de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, a construit un robot de 54 de kilograme care avea de îndeplinit diferite saricini. Pentru construcția lui, echipa a folosit un set standard de componente, precum și piese suplimentare sau personalizate.

Concursul de Robotică din Saint Louis, SUA, numit „FIRST” (For Inspiration and Recognition of Science and Technology), este cea mai mare competiție de robotică din lume. În acest an, la concurs au participat peste 20.000 de elevi din toată lumea, cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, se arată pe site-ul competiției.

În total, peste 900 de echipe din 42 de țări s-au înscris în concursul care s-a desfășurat pe parcursul a patru zile, în intervalul 27 – 30 aprilie.

Din echipa „Autovortex România” au făcut parte elevii Răzvan Haş, Bogdan Mihai, Andrei Ducu, Robert Ngo-Van, Rareş Bădici, Andrei Lungu, Călin Banciu, Sabina Achinca, Edward Diaconescu, Ilinca Ion, Marco Azarmaneche, Tiberiu Artemi, Andreea Vasilescu, Victor Brînzan, Andrei Gabriel, Alexandru Nichita. Ei au fost coordonați de profesorul Ionuţ Panea.

„Credem cu adevărat că voi puteți să le arătați copiilor că instrumentele oferite de matematică și de inginerie le dau puterea de a face niște lucruri grozave și distractive”, a declarat fondatorul competiției, Dean Kamen.

El i-a încurajat pe elevi să își folosească imaginația pentru a rezolva unele dintre cele mai mari provocări ale lumii în care trăim.

„Nu pot să subliniez suficient cât de important este ca tinerii precum voi să studieze disciplinele STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică – n.r.). Voi și mentorii voștri ați demonstrat că e o muncă grea, însă totodată distractivă. Este o muncă importantă care poate face o diferență reală în viitor”, le-a spus participanților și Charles Bolden, administrator NASA.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Povestea elevului care s-a calificat la patru olimpiade naționale în același an școlar
O româncă a câștigat cel mai important concurs de Drept din Europa
Cel mai talentat tânăr informatician român pleacă din țară: ”Nu mă simt apreciat. M-am săturat de birocrație”

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.