O caricatură umilește refugiații ajunși în Europa. Băiețelul găsit mort pe plajă, personaj principal

alan kurdi
Băiețelul sirian Alan Kurdi a murit înecat. Foto: Captură YouTube

Revista franceză de satiră „Charlie Hebdo” a publicat un desen în care sugerează că, dacă ar fi supraviețuit, băiețelul Alan Kurdi, care a fost găsit înecat la malul mării în Turcia, ar fi devenit la maturitate un agresor sexual în Germania, precum imigranții suspectați că sunt autorii atacurilor din orașul Koln din noaptea de Anul Nou, relatează „The Guardian”.

Publicarea desenului a declanșat o amplă dezbatere despre rasism pe site-uri și pe rețelele de socializare.

Sub titlul „Imigranți”, desenul înfățișează doi bărbați lascivi care seamănă cu doi porci și care aleargă cu limbile scoase după două femei care fug îngrozite. În colțul din stânga sus, ilustrația include un desen după celebra imagine cu băiatul sirian de 3 ani înecat pe o plajă din Bodrum, Turcia.

Deasupra desenului este scrisă întrebarea „Ce ar fi ajuns micul Aylan când se făcea mare? Un agresor sexual în Germania”.

Mulți internauți au fost revoltați de ilustrație, considerând că ea sugerează că toți refugiații ajung agresori sexuali la maturitate. În schimb, alții l-au interpretat ca o satiră la adresa prejudecăților care îi vizează pe refugiați.

Moartea băiețelului sirian pe o plajă din Turcia a emoționat opinia publică din multe țări europene, imigranții fiind priviți cu simpatie de o parte importantă din societățile occidentale. Mai mult, autoritățile germane au anunțat că Germania poate primi sute de mii de refugiați.

caricatură
Caricatura publicată de „Charlie Hebdo”. Sursa: Twitter Sunny Hundal

Imaginea imigranților a suferit însă o modificare majoră după evenimentele din Koln din noaptea de Anul Nou. Aproape toți suspecții bănuiți că sunt autorii violențelor petrecute în acest oraș sunt străini care au cerut azil în Germania în ultimele luni, a anunțat Ralf Jäger, ministrul de interne al landului Rhenania de Nord-Westfalia.

Desenul a fost publicat în revista „Charlie Hebdo” la o săptămână după comemorarea unui an de la atentatul din redacția publicației, care a fost văzut ca un atac la adresa libertății de exprimare.

Recomandările editorilor GreatNews:

Șase plaje noi pe litoralul românesc
Întoarcerea becurilor cu filament. Pot fi mai eficiente decât becurile LED!
Cine sunt autorii violențelor din Germania din noaptea de Anul Nou

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.