Întoarcerea becurilor cu filament. Pot fi mai eficiente decât becurile LED!

Becuri (emag.ro)
Becuri (emag.ro)

Cercetătorii de la prestigiosul Institut Tehnologic Massachusetts (MIT) au demonstrat că prin învelirea filamentului becurilor incandescente cu un cristal special se poate refolosi energia care până acum se pierdea.

Uniunea Europeană a restricționat vânzările de becuri tradiționale, cu filament, consumatorii s-au plâns de neajunsurile înlocuitorilor mult mai eficienți din punct de vedere energetic.

Lumina albă a becurilor LED nu este la fel de caldă precum cea emisă de becurile incandescente.

Cercetătorii de la MIT au reușit, însă, de curând, să eficientizeze foarte mult becurile tradiționale. Tehnica de ”reciclare a luminii” este una inovatoare.

”Reciclează energia care până acum era irosită”, a spus profesorul Marin Soljacic, citat de The Telegraph.

În mod normal, becurile tradiționale au o eficiență de doar 5 la sută, restul de 95% din energie fiind pierdută în atmosferă. De cealaltă parte, becurile LED au o eficiență de 14 la sută.

Cercetătorii cred acum că au reușit să creeze un bec cu filament cu o eficiență mult sporită, de 40 la sută, iar lumina este una mult mai naturală decât a celorlalte dispozitive de iluminat.

”Acest bec experimental este dovada că ideea este una validă, iar intensitatea luminii este foarte similară celei emise de Soare”, a explicat Ivan Celanovic, un alt cercetător de la MIT.

Becurile tradiționale, patentate de Thomas Edison în urmă cu mai mult de 130 de ani, funcționează prin încălzirea unui filament de tungsten la temperaturi de aproximativ 2.700 de grade Celsius. Firul încins emite o radiație luminoasă.

Noile becuri cu filament ar putea duce la economii mult mai importante la energie decât cele realizate în acești ani de becurile LED.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Un român cu o carieră fantastică, distins de regina Elisabeta a II-a
Materia-surpriză introdusă în programa școlară în Norvegia
Locuri de muncă pentru români în Germania. Se caută bucătari, electricieni și instalatori