Muzeu roman, înființat cu fonduri europene

Primăria Alba Iulia a amenajat un muzeu roman, care conţine o parte din Principia, clădirea comandamentului castrului Apulum.

Investiția s-a ridicat la 3,5 milioane de euro și a fost făcută din fonduri europene, potrivit zf.ro.

Muzeul realizat din fonduri europene este deschis publicului începând cu weekend-ul trecut. Taxa de intrare este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copiii de peste 6 ani şi adolescenţi.

Programul muzeului va fi de luni până duminică, între orele 09.00 şi 21.00, iar vizitatorii sunt conduşi de ghizi costumaţi în uniforme militare romane.

Muzeul  Principia, realizat cu fonduri europene, a fost amenajat în Cetatea Alba Carolina, pe locul unde în ultimii ani au fost descoperite fragmente importante din castrul roman Apulum.

Directorul adjunct al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Constantin Inel, a declarat că  în noul muzeu vizitatorii vor putea vedea, printre altele, camera de tezaur în care erau depozitate finanţele legiunii, zona în care erau birourile ofiţerilor, dar şi o instalaţie de încălzire romană, denumită hipocaust.

De asemenea, în interiorul muzeului vor putea fi văzute stindardele şi însemnele legiunii romane, dar şi statuile împăraţilor Hadrian şi Traian, cel de-al doilea cunoscut ca şi cuceritor al Daciei.

Muzeul are şi o curte în care sunt expuse alte vestigii romane descoperite în timp de arheologii care au cercetat situl castrului roman Apulum.

 

Recomandările editorilor GreatNews:

Un adolescent a devenit erou național datorită curajului său
Geniu, la 13 ani. Cel mai tânăr masterand din Europa este din România
5 porți de vis pentru grădina ta. Le poți construi singur, din lemn, piatră sau fier
13 obiceiuri culinare care te dau de gol că ești român
Inspectorii de la ANAF, huiduiți în Vama Veche

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe
 pagina noastră de Facebook.