13 obiceiuri culinare care te dau de gol că ești român

mici pe grătar
Foto: Stoschmidt / Wikimedia Commons

O româncă stabilită în Buenos Aires a postat pe unul dintre cele mai importante portaluri de turism din lume o listă pentru turiști cu câteva indicii culinare care arată că ești născut și crescut în România.

Paula Veselovschi este o fostă contabilă care a plecat din România şi a trăit o vreme în Italia, apoi în Luxemburg, pentru ca din 2012 să locuiască în capitala Argentinei, Buenos Aires.

Iată care sunt, în opinia, sa cele 13 obişnuinţe culinare care îi dau de gol pe români în străinătate, pe care le-a prezentat pe site-ul matadornetwork.com.

1. Gustul copilăriei se numeşte Pufuleţi
Pufuleţii reprezintă un tip de gustare făcută din porumb, produsă numai în România. Cu toate că aroma sa este destul de comună şi probabil nu ar impresiona un turist străin, ţie îţi aduce aminte de anii de şcoală.

2. Porcul este „rege“
Chiar dacă mănânci şi carne de pui destul de des, vită din când în când, iar miel în Duminica Paştelui, nimic nu se compară cu friptura de porc, cârnaţii şi alte produse preparate din carne de porc, mai ales dacă sunt făcute în casă.

3. Cunoşti „subtilităţile“ gemului
Poţi face diferenţa între cel puţin patru tipuri de gem obţinute din acelaşi tip de fructe, în funcţie de cantitatea de zahăr folosită. Pentru tine, magiun, gem, marmeladă şi dulceaţă nu înseamnă acelaşi lucru.

4. Încă un lucru despre gem, cel de cireşe amare este cel mai bun, de departe

5. Mâncarea se împarte într-una dintre cele două categorii: de post sau de frupt
Chiar dacă nu eşti o persoană religioasă, poate nici măcar creştin ortodox, ca majoritatea populaţiei ţării, cu siguranţă cunoşti diferenţa între alimentele de post şi de frupt. În perioda Paştelui, produsele etichetate de post se găsesc din plin în magazine; poţi găsi rafturi special amenajate în acest scop, iar unele restaurante includ în meniu secţiuni dedicate mâncărurilor de post.

6. Smântana este nelipsită din frigider
Pui smântână la tocăniţe, o foloseşti la sosuri, la plăcinte, o mănânci cu ardei umpluţi, în ciorbă sau pe pâine, inclusiv cu anumite deserturi.

7. Niciun Crăciun fără sarmale şi cozonac
Sărbătoarea Crăciunului este de neconceput fără sarmale şi cozonac, un tip de pandişpan cu stafide, nuci şi cacao a cărui preparare durează foarte mult timp.

8. Mănânci pâine la aproape orice fel de mâncare

9. Ai o preferinţă care nu poate fi negată pentru covrigi
Principala gustare vândută pe stradă în România, covrigii există într-o multitudine de frome, arome şi texturi. Pot fi săraţi sau dulci, acoperiţi cu seminţe de mac, susan, cu sare grunjoasă, pot conţine stafide, măsline, măr, chiar şi ciocolată. Nu poţi să-i spui unui amic, pur şi simplu, „cumpără-mi şi mie un covrig“. Trebuie să-i explici ce fel de covrig.

10. La ocazii speciale, nimic nu se poate compara cu cele şase feluri de prăjituri cu cremă, cu nuci, rom, cacao sau cafea preparate de mama ta. Sunt cu mult peste orice tartă, prăjitură cu ciocolată sau cu brânză pe care le poţi cumpăra din orice cafenea.

11. Indiferent de cât de mică este bucătăria, există acolo cel puţin trei rafturi pline cu conserve făcute în casă.
Zacuscă, castraveţi muraţi, ardei roşu, varză, gogonele, pepenaşi, conopidă şi cam tot ce poate fi păstrat mult timp într-un borcan cu apă sarată sau oţet.

12. În jurul unui grătar făcut vara alături de familie, vei recunoaşte inconfundabilul miros de mici

Sulurile făcute din carne tocată, usturoi şi bicarbonat de sodiu, printre alte ingrediente – mâncate cu muştar şi pâine.

13. Şi când s-a terminat cu grătarul, vine rândul pepenelui.

Recomandările editorilor GreatNews:

Idei de afaceri: Apă plată și carbogazoasă, vândută la dozator
Locuri de muncă pe vase de croazieră. Se caută ghizi turistici, ospătari și bucătari

TOP 20. Cele mai potrivite orașe pentru tineri
Povestea tezaurului dacic din aur descoperit in Ucraina

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.