Mii de români au fost diagnosticați cu COVID-19, după ce au făcut prima doză de vaccin

Vaccin coronavirus. Foto: Pixabay

Aproape 4.000 de români au fost diagnosticați cu COVID-19, după ce au făcut prima doză de vaccin. După rapel, au fost testate pozitiv peste 400 de persoane.

Explicația fenomenului este dată de faptul că persoanele vaccinate nu au dezvoltat suficienți anticorpi ca să țină virusul la distanță.

Autoritățile medicale atrag atenția că și persoanele vaccinate trebuie să respecte măsurile de prevenție.

Numărul românilor vaccinați a ajuns la 836.000, dintre care puțin peste 600.000 au primit ambele doze.

În total, de la debutul campaniei naționale de vaccinare au fost înregistrate 4.576 de reacții adverse, media fiind de 3,18 la o mie de doze administrate.

Medicul Valeriu Gheorghiță, care coordonează efortul de imunizare, spune că România așteaptă mai multe tranșe de vaccin.

Azi vor ajunge în țară 79.000 de doze de vaccin Moderna, în timp ce în luna aprilie România așteaptă primele doze de vaccin produse de Johnson&Johnson.

Conform companiei Johnson & Johnson, vaccinul său anti-COVID-19 a avut o eficacitate de 66% în testele clinice, la care au participat 44.000 de voluntari.

Acest vaccin, care este administrat într-o singură doză, are o eficacitate de 85% în prevenirea formelor grave ale bolii, conform concluziilor studiilor clinice.

România ar urma să primească 8 milioane de doze.

Începe vaccinarea profesorilor. Cum se fac programările?