Medicul care a refuzat o șpagă prea mică: „Nici nu se discută. Interesează-te cât se dă”

dumitru țuță
Medicul Dumitru Țuță se află acum în arest la domiciliu. Foto: Viața Liberă

Medicul urolog Dumitru Ţuţă, de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi, este acuzat că a cerut și a luat bani pentru a opera un pacient din Tulcea, în caz contrar urmând să-l trimită la alt spital, relatază adevarul.ro.

Doctorul a fost reţinut joi de procurori, iar judecătorii au emis pe numele medicului un mandat de arest la domiciliu pentru luare de mită.

Țuță a refuzat mita inițială de 300 de lei pe motiv că era prea mică și a sfătuit-o pe soţia unui pacient care trebuia operat să se intereseze prin spital „cât se dă”.

„M-am dus la cabinetului medicului [Dumitru Ţuţă – n.r.] şi am vrut să-i dau 300 de lei pentru operaţia soţului meu. Când a văzut banii, doctorul mi-a spus că nici nu se discută. M-a ameninţat că mi-l trimite la Tulcea pentru operaţie. Speriată, am început să plâng. Printre lacrimi, i-am spus că sunt o simplă femeie de la ţară, că am doi copii de crescut. L-am întrebat câţi bani vrea, dar nu mi-a spus o sumă exactă, ci doar să mă interesez”, a povestit femeia dintr-un sat tulcean din apropiere de Galați, care este mamă a doi copii.

Femeia a făcut denunţul la sugestia unor rude, dar cu spijinul conducerii spitalului din Galaţi, la care aceasta a intrat în audienţă.

„Am insistat la secretariat să intru la doamna directoare. Între timp, a venit şi juristul. Le-am spus şi lor ce mi-a cerut medicul. Atunci, mi-au dat şi am scris o plângere, dar nu am scris cu cuvintele mele de la ţară. Domnul jurist m-a învăţat să scriu altfel, cu alte cuvinte. După asta am plecat să prind bacul (nava care face curse peste Dunăre – n.r.)”, a mai povestit femeia pentru adevarul.ro.

„I-am zis că am vândut calul și căruța”

Conducerea spitalului a trimis plângerea la Poliție și, chiar înainte să se urce pe bac, femeia a fost sunată de oamenii legii şi invitată să participe la organizarea unui flagrant delict. Banii au fost marcaţi şi puşi într-un plic, iar a doua zi aceasta s-a prezentat cu ei la cabinetul medicului Ţuţă.

„M-a întâmpinat spunându-mi că l-am trezit. I-am zis că am venit să-i aduc banii (1.000 de lei – n.r.), de care am făcut rost după ce am vândut calul şi căruţa. Râzând, doctorul Ţuţă mi-a spus că mai bine îi aduceam lui calul să-l călărească. Nu pot spune că mi-a cerut banii, dar nici nu i-a refuzat, ca prima oară, când erau numai 300 de lei. I-am lăsat plicul cu bani pe birou şi am ieşit”, a mai spus femeia.

La nici un minut după ce plicul cu bani marcaţi a fost lăsat în cabinet, procurorii au intrat înăuntru și l-au reținut pe medic, inițial pentru 24 de ore.

După analizarea probelor la solicitarea de arestarea preventivă formulată de procurori, judecătorii de la Tribunalul Galaţi au hotărât arestul la domiciliu al medicului Ţuţă, pentru 30 de zile.

„Să lăsăm instanţa să îşi spună cuvântul. Nu spun nici că sunt vinovat, nici că sunt nevinovat, deşi ştiu adevărul”, a declarat medicul urolog.

Până la pronunţarea unei sentinţe, medicul beneficiază de prezumpţia de nevinovăţie şi va rămâne angajatul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

Recomandările editorilor GreatNews:

Mari reduceri la televizoare Samsung, la eMAG
Locuri de muncă în bănci. Se caută economiști, contabili, manageri, consultanți
Job-uri pe vase de croazieră. Masa și cazarea sunt gratuite