Măștile vor fi obligatorii și pe stradă. Vor fi acceptate doar cele chirurgicale sau FFP2

FOTO: Surprising_Shots/Pixabay.com
FOTO: Surprising_Shots/Pixabay.com

Ora 10:27. În România redevine obligatorie purtarea măștii de protecție în toate spațiile, iar aceasta trebuie să fie doar doar tip medical sau FFP2. Decizia a fost luată miercuri de Comitetul pentru Situații de Urgență, care a stabilit prelungirea stării de alertă și noi restricții care vor intra în vigoare în fața valului 5 al pandemiei.

Știrea inițială:

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) urmează să se întâlnească astăzi pentru a propune noi restricții și măsuri care se vor aplica în contextul valului 5 al pandemiei de Covid-19 din România.

Potrivit surselor din Guvern, printre măsurile propuse și discutate se numără purtarea obligatorie și corectă a măștii chirurgicale sau tip FFp2 în toate spațiile publice închise sau deschise.

Excepție vor face copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, persoanele care sunt singure în birou, prezentatorii TV și invitații lor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane, vorbitorii aflați în spații închise sau deschis cu condiția respectării distanței de minim 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public, persoanele care desfășoară activități intense și sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescute sau activități sportive.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, recomandă purtarea măștilor chirurgicale sau FFP2, în locul măştilor textile. El spune că masca este principalul mijloc de protecţie, alături de vaccinare, în valul 5 al pandemiei.

Certificatul verde nu e o prioritate

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că nu vede certificatul verde Covid drept singurul instrument de combatere a pandemiei și că nu crede că „trebuie să punem presiune pe română să se vaccineze sau nu”.

Președintele Camerei Deputaților a mai spus că nu s-a ajuns la un consens în coaliția de guvernare privind alte măsuri decât cele adoptate prin ordonanța de urgență, referindu-se la o posibilă condiționare a accesului la muncă de un certificat Covid.

„Domnul ministru Rafila a venit cu o nouă abordare, una științifică, cu un fundament pe zona medicală, dură.

Dacă nu încercăm să recâștigăm credibilitatea românilor în această problemă, nu vom reuși să depășim această pandemie. Cu toții ne-am săturat de această pandemie. Sunt aproape 2 ani de zile de când vorbim. Este evident că va trebui să ne învățăm să trăim cu acest virus. Nu știu cât va dura. Nu sunt specialist.

(Alexandru Rafila-n.red.) a venit cu o propunere legislativă – Stop Covid – fundamentată științific, în momentul în care se mărește rata, totul ca să încercăm să stopăm presiunea pe zona sanitar, mai ales pe zona ATI. Nu s-a ajuns la forma cea mai bună. Existau și discuții cât este de constituțional sau neconstituțional, cât mai este de eficient sau neeficient.

În schimb, anumite măsuri trebuie luate, cel puțin în zona de transporturi în comun. S-au luat în toată Europa. E clar că în transportul în comun cel mai ușor se transmite virusul. În mijloacele de transport în comun câte persoane să poată merge…să nu mai fie înghesuielile respective, nu restricționat că nu mai ai voie în mijloacele de transport.

Nu s-a mers cu un proiect de lege pentru că nu erau lucruri majore să diferențieze ordonanța de urgență care este în vigoare în acest moment și proiectul legislativ. Eu nu văd în certificatul verde ca un singur instrument. Nu cred că neapărat trebuie să punem presiune pe români să se vaccineze sau nu.

Legea propusă în Parlament de PNL prevedea un singur articol: obligativitatea vaccinării medicilor, cu ceea ce noi nu am fost de acord. Sunt multe alte măsuri pe care le putem lua și preveni de a nu ajunge din nou în situația din valul 4.

În coaliție nu am ajuns la un consens în ceea ce privește certificatul verde cu alte măsuri decât cele care sunt prinse în OUG. Categoric nici cu varianta PNL de a obliga medicii să se vaccineze nu am fost de acord.

Nu este singura măsură pe care trebuie să o abordăm. Sunt antiviralele, inovative, există două. Unele au randament de 50%, cele de la Pfizer au 90%. Am văzut pe dl ministru că a avut conferințe de presă și cu reprezentanții celor două companii. Sunt și medicamentele generice mai toxice care nu au fost pe piață. Am văzut pentru prima oară un ministru care explica cât de toxic este și ce lucruri adverse se pot întâmpla dacă iei astfel de medicamente”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu, la Antena 3.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.