Lupta pe ora de religie. Biserica vrea o singură cerere, pe toată școlarizarea

religia la școală
Activități religioase la școală, alături de reprezentanți ai Bisericii. Foto: mitropolia-banatului.ro

Acum câteva zile, Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române a trimis Parlamentului o scrisoare prin care solicită forului legislativ ca înscrierea elevilor la disciplina „Religie” să se facă la începutul școlarizării, pentru toată perioada acesteia.

Prin urmare, părinții elevilor ar semna o singură cerere, la începutul ciclului de învățământ primar, iar copiii ar urma să studieze apoi în fiecare an religia, până în clasa a XII-a, fără să facă o cerere de înscriere la ora de religie la fiecare început de an școlar.

„Patriarhia Româna propune ca înscrierea la disciplina Religie să se facă la începutul școlarizării, pentru toata perioada acesteia, de către elevul major ori părintele sau tutorele legal instituit pentru elevul minor, care va semna o cerere-tip de înscriere a elevului pentru frecventarea orelor de Religie pe toată durata școlarizării. O eventuala retragere a elevului de la orele de Religie sau o reînscriere a celor care au renunțat pe parcursul școlarizării se va face tot prin cerere scrisa, la începutul anului calendaristic, pentru anii școlari următori”, se arată în propunerea Bisericii Ortodoxe Române trimisă Parlamentului, semnată de Patriarhul Daniel, potrivit hotnews.ro.

Ministrul Educației: „Cerere pentru participarea la ora de religie o singură dată pe ciclu”

Ministerul Educației a anunțat că susține ideea ca elevii să facă solicitarea de participare la ora de religie o singură dată pe ciclu de învățământ: primar, gimnazial şi liceal, excepţie făcând anul şcolar 2015-2016, când îşi vor exprima opţiunea indiferent de anul de studiu, a declarat pentru mediafax.ro ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

„Susţinem ideea să se facă cerere pentru participarea la ora de religie o singură dată pe ciclu, primar, gimnazial, liceal, cu excepţia acestui an, când se impun măsuri tranzitorii”, a spus ministrul Educaţiei.

Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, după decizia Curţii Constituţionale privind participarea elevilor la ora de religie, Ministerul Educaţiei va stabili şi modul în care va fi reglementată noua prevedere.

„Din septembrie 2015, orele de religie sunt obligatorii pentru Ministerul Educaţiei şi pentru şcoli, şi opţionale pentru elevi. Aşadar, modificarea face referire la faptul că, în noul an şcolar, elevii vor trebui să facă opţiuni cu privire la participarea la ora de religie, faţă de anul trecut, când au făcut opţiuni cei care nu au vrut să facă religia. Locul disciplinei este acelaşi”, a precizat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu declara recent că Ministerul Educaţiei şi unităţile de învăţământ vor avea obligaţia să treacă religia în programa şcolară ca materie opţională pentru elevi doar începând din anul şcolar 2015-2016.

„Biserica Ortodoxă incită Parlamentul României să încalce o hotărâre a Curții Constituționale”

În urma scrisorii trimise Parlamentului de BOR, mai multe ONG-uri au lansat un apel către forul legislativ în care le cer parlamentarilor să apere copiii, nu biserica.

În scrisoarea deschisă, reprezentanții societății civile le cer parlamentarilor români să respecte decizia Curții Constituționale privind statutul orelor de religie în școli.

La sfârșitul anului trecut, prin decizia nr. 669/2014, Curtea Constituțională a decis că acordul prezumat pentru înscrierea copiilor la orele de religie este neconstituțional și că religia poate fi studiată numai după exprimarea dorinței elevului major, respectiv a părinților sau tutorelui legal instituit pentru elevul minor.

„Biserica Ortodoxă incită Parlamentul României să încalce o hotărâre a Curții Constituționale. O astfel de prevedere, dacă ar fi adoptată de către Parlament, ar însemna o revenire mascată la principiul acordului prezumat privind studierea religiei, în contradicție flagrantă cu litera și cu spiritul deciziei Curții. De ce se teme Biserica de libera opțiune a părinților? De ce încearcă Biserica să-i constrângă pe elevi să accepte orele de religie?”, a declarat Toma Pătrașcu, președintele Asociației Secular-Umaniste din România.

Până în prezent, scrisoarea deschisă a fost semnată de: Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR), Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință, Asociația Mame pentru Mame, Centrul FILIA, Asociația Umanistă Română, Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS) și Societatea Academică din România (SAR).

Recomandările editorilor GreatNews:

Gest superb al unei învăţătoare. A ridicat o şcoală în curtea casei sale
Elevii unui liceu sunt anchetați pentru postările de pe Facebook
Un tânăr își riscă viața pentru un record mondial în Salina Turda