Fabrică Airbus într-un mic oraș din România

Construcţia fabricii Airbus de la Ghimbav, din județul Braşov, înaintează rapid. Primăria a avizat planul urbanistic pentru noile hale unde se vor produce elicoptere Super Puma MK1, iar şantierul ar putea fi deschis în mai puţin de o lună. Airbus Helicopters vrea să angajeze peste 400 de muncitori şi ingineri şi negociază cu statul român ca o parte din componente să fie fabricate la IAR Ghimbav, fabrica românească aflată pe aceeaşi platformă industrială, relatează digi24.ro.

Proiectul fabricii din Ghimbav, oraș care are în jur de 4.600 de locuitori, a fost făcut de o firmă de arhitectură din Braşov în colaborare cu proiectanţi din Franţa.

Fabrica va avea o suprafaţă de aproape 3 hectare, iar halele de producţie vor ocupa 9.600 de metri pătraţi. Primarul din Ghimbav, Dorel Toma, este foarte încântat de investiţie şi spune că a avut numai de câştigat de pe urma multinaţionalelor care şi-au făcut fabrici lângă Braşov.

Fabrica de elicoptere va fi ridicată în partea de nord a oraşului, iar lucrările vor dura cam un an. Proiectul include construirea unor spaţii pentru depozitarea, producţia şi testarea elicopterelor, dar şi spaţii pentru birouri, mai notează digi24.ro.

În Braşov mai funcţionează alte două multinaţionale din industria aeronautică, aşa că, spun investitorii, oraşul Ghimbav ar putea deveni unul dintre pilonii domeniului aviaţiei din România.

Statul român negociază acum cu Airbus ca o parte din componente să fie făcute de specialiştii de la IAR Ghimbav, care de mai bine de 40 de ani asamblează şi repară elicoptere Puma.

Pentru început, Airbus Helicopters va crea 400 de locuri de muncă pentru care deja a început recrutarea şi pregătirea specialiştilor. Aproape 50 de oameni au plecat la cursuri de specializare în Franţa, iar lor li se pot alătura cei 25 de absolvenţi care termină în fiecare an, la Braşov, specializarea construcţii aerospaţiale de la Universitatea Transilvania.

Airbus are 55.000 de angajaţi şi produce avioane şi elicoptere în 16 ţări.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor:

Cum arată primul complex balnear de 5 stele din România
Cele mai grele întrebări din chestionarele auto. Sunt șoferi care nu știu răspunsurile
Reduceri eMAG televizoare. Prețuri și cu 1.000 de lei mai mici
Locuri de muncă în construcții pentru români

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.