Proiect superb de design modern. Cum vor fi aduse la viață obiecte tradiționale din Deltă

lansarea proiectului

Obiectele tradiționale realizate de meșteri din Delta Dunării vor fi transformate în obiecte de design contemporan.

În următoarele trei luni,  cinci designeri români vor lucra cot la cot cu meșteri iscusiți din localitățile situate în Delta Dunării pentru a crea obiecte de design, cu utilitate, pentru publicul contemporan românesc și european.

Proiectul aparține Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis și este realizat împreună cu Asociația Soxen (inițiatorii KraftMade) și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea (ICEM).

Prin derularea DeltaCraft, inițiatorii își propun revitalizarea meșteșugurilor din Delta Dunării, proiect care va aduce meșteșugurile din Deltă în designul de obiect contemporan.

În prima etapă a proiectului, ICEM a realizat o inventariere a meșteșugurilor din Deltă, cercetarea etnografică ”Meșteșuguri tradiționale din Delta Dunării”. Rolul cercetării este să ajute echipa de proiect să înțeleagă evoluției meșteșugurilor locale, dar și stadiul actual al acestora.

Arealul de cercetare al studiului cuprinde Rezervația Biosferei Delta Dunării și regiunile limitrofe, iar concluziile relevă urgența creării unui mecanism sustenabil de promovare și reinventare a meșteșugurilor, găsirea unor surse de venit diversificate pentru stimularea activităților de acest fel și motivarea unor tineri ucenici care să ducă mai departe meșteșugul strămoșesc.

În cadrul cercetării au fost identificați 86 de meșteșugari și artiști populari încă activi și 23 de meșteșuguri și tehnici tradiționale practicate de aceștia.

“Proiectul își propune să valorifice meșteșugurile deltaice, ceea ce presupune transferarea lor către piața de design contemporan, incluzând și pregătirea artiștilor populari și a meșterilor locali care le practică în dobândirea tehnicilor de adresare a publicului contemporan, tot mai receptiv la designul de inspirație tradițională. Asta va contribui în primul rând la păstrarea acestor tehnici și apoi la asigurarea unei surse de venit constantă pentru acești meșteri”, a declarat Loredana Pană, coordonator proiecte Ecopolis.

Pentru a crea produsele de design contemporan, echipa de proiect va vorbi cu meșteșugarii din Delta Dunării și vor selecta cinci meșteșuguri/tehnici de lucru.

Împreună cu cei cinci designeri, meșteșugarii selectați vor produce 10 obiecte cu design contemporan. Mai departe, obiectele vor fi promovate printr-o expoziție națională și o participare la un târg internațional de design (Design Week).

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: