Șefa DNA, despre imunitatea parlamentarilor: „Să fie eliminată complet!”

laura codruța kovesi
Foto: Captură YouTube / Juridice

Imunitatea parlamentarilor ar trebui eliminată cu totul, a declarat Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Digi24. Ea a spus că nu este normal ca un vot politic să se substituie justiţiei. Şefa DNA i-a criticat pe parlamentari pentru că fac scut în jurul colegilor care au probleme cu legea, blocând actul de justiţie.

„Să fie eliminată complet. Nu e normal ca un vot al unor politicieni să blocheze justiţia sau să se substituie justiţiei”, a spus ea, în condițiile în care Senatul a respins cererea de arestare preventivă a lui Dan Șova, deși majoritatea senatorilor prezenți votase în favoarea solicitării DNA. A fost invocat regulamentul Senatului, care prevedea că decizia se ia cu majoritate absolută. Între timp, regulamentul a fost pus în acord cu Constituția, astfel încât viitoarele decizii privind solicitările DNA vor fi luate în baza votului senatorilor prezenți, relatează digi24.ro.

„Orice cerere de arestare pe care procurorii o fac este supusă controlului judecătoresc. Dacă vorbim de solicitări de arestare preventivă, atunci avem un tratament preferenţial în favoarea parlamentarilor. Un cetăţean care nu e parlamentar și care comite același gen de faptă poate fi arestat oricând. Un parlamentar poate comite orice faptă de corupţie pentru că Parlamentul poate proteja și nu votează arestarea preventivă. Este o aplicare preferenţială a legii”, a spus procurorul-șef al DNA.

În ceea ce-i privește pe actualii sau pe foștii miniștri, aceștia nu pot fi nici urmăriți penal fără un aviz al Parlamentului. Laura Codruța Kovesi a amintit de cazurile foștilor miniștri Daniel Chițoiu și Laszlo Borbely, în care acest aviz nu a fost dat.

„Era o suspiciune, se putea confirma sau infirma. Noi nici nu am putut face o verificare pentru că nu am primit aviz. Anchetele sunt blocate”, a arătat ea.

„Niciun procuror nu își bazează dosarul pe un denunț”

În ceea ce privește criticile aduse DNA de diferite persoane publice, inclusiv de fostul președinte Traian Băsescu, Laura Codruța Kovesi a explicat că denunțurile nu sunt ceva nou în România: „Nu e prima dată când instituția denunțătorului se folosește în România, e reglementată și se folosește și în Europa sau în Statele Unite”.

Șefa DNA a adăugat că unul dintre motivele pentru care denunțurile au căpătat vizibilitate este faptul că acestea vizează persoane importante. Ea a adăugat că schimbarea Codului penal aduce reduceri de pedeapsă pentru cei care recunosc faptele de care sunt acuzați: „Dacă la primul termen îți recunoști vinovăția poți să beneficiezi de reducere cu o treime a pedepsei”.

„Niciun procuror nu își bazează dosarul pe un denunț. El trebuie coroborat cu alte probe”, a precizat însă Laura Codruța Kovesi. Ea a arătat că „nici măcar recunoașterea inculpatului nu este regina probelor” și că, în lipsa altor probe, niciun procuror nu trimite un dosar în instanță doar pe baza recunoașterii faptelor de către inculpat.

Recomandările editorilor GreatNews:

O piesă de teatru scrisă de un copil în lagărul de la Auschwitz, publicată după 70 de ani
Cel mai frumos pom de Paște, decorat pentru ultima oară
Delta Dunării, frumusețea și sărăcia. De ce are nevoie de ajutorul nostru

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.