Delta Dunării, frumusețea și sărăcia. De ce are nevoie de ajutorul nostru

letea
Delta Dunării în zona Letea. Foto: Pagina de Facebook Letea în UNESCO

Copiii de la școala din satul Letea din Delta Dunării au de săptămâna trecută apă la școală și se pot spăla în incinta unității de învățământ. Puțul de adâncime care a fost săpat și hidroforul montat nu au fost însă realizate de autoritățile române, ci cu ajutorul oamenilor obișnuiți care au făcut donații, cu ajutorul unui ONG și al unei companii.

Cu o populație de numai 400 de persoane, satul Letea din comuna C.A.Rosetti, județul Tulcea, este una dintre cele mai izolate localități din țară.

„De curând m-am întors din Letea, unde am pus apă la școala de acolo. De 15 ani directorul școlii a rugat autoritățile, dar cum prioritățile sunt altele, ne-am decis la „Salvați Delta și Dunărea” să îi ajutăm. Cu ajutorul prietenilor am reușit să strângem suma necesară”, a declarat Liviu Mihaiu, președintele asociației „Salvați Dunărea și Delta”.

Puţul de adâncime a fost făcut la peste 4 metri, a fost montat un hidrofor, așa că în prezent copiii se pot spăla la două robinete. Reprezentanții asociației au adus și 240 de litri apă îmbuteliată (de băut). Banii necesari pentru realizarea lucrărilor au fost oferiți de donatori individuali și de compania Coca Cola Hellenic. Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a pus la dispoziția asociației o șalupă.

Acum, asociația „Salvați Dunărea și Delta” intenționează să monteze și filtre pentru potabilizarea apei și îi încurajează pe potențialii donatori să contribuie în măsura în care pot pentru ca elevii din Letea să aibă și apă potabilă. În plus, asociația dorește să strângă fonduri și pentru a achiziționa materiale didactice pentru copiii din Letea.

letea
Copiii se pot spăla acum și la școală. Foto: Asociația Salvați Dunărea și Delta

„În zonele izolate și sărace, majoritatea copiilor termină doar clasele primare”

„Concluzia la care am ajuns, din nou, e că dacă nu ne implicăm, fiecare dintre noi, nimic nu se întâmplă! Anul ăsta chiar ne propunem să investim în viitorul copiilor Deltei și am lansat un apel de donare pentru a aduce în școlile cele mai sărace ale Deltei materiale didactice. De la cele mai de bază: cum ar fi apa în școala din Letea până la lipsa unui DEX sau a mingilor pentru ora de educație fizică”, a spus Mihaiu.

„Avem o listă pentru 800 de copii din zonele cele mai izolate ale Deltei: cărți didactice, jocuri de dezvoltare, mingii, materiale didactice, seturi de geometrie, hărți de geografie, jocuri de șah, dulciuri și fructe”, a continuat el.

„Cred că dacă reușim să le îndeplinim această dorință de Paști, viitorul lor va fi mai ușor, fără poverile lipsei de educație. În zonele izolate și sărace, majoritatea copiilor termină doar clasele primare pentru că, de cele mai multe ori, familia nu își mai permite materialele didactice de bază. Profesorii duc o muncă de convingere de ani buni, dar sunt conștienți că dacă școala nu le poate oferi copiilor tot ce au nevoie ca să învețe, părinții nu au cum să ajute”, a conchis președintele asociației.

Până pe 15 aprilie se poate dona direct prin sistemul PayU pe site-ul asociației. Cei interesați îi mai pot ajuta pe copiii din Letea printr-un contract de sponsorizare sau prin redirecționarea impozitului pe profit.

letea
Asociația Salvați Dunărea și Delta a adus și apă îmbuteliată oferită de sponsorul Dorna. Foto: Asociația Salvați Dunărea și Delta

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cel mai frumos pom de Paște, decorat pentru ultima oară
Experiment inedit. Cum se consideră femeile: frumoase sau obișnuite
România, țara unde copiii vin la școală în microbuz și pleacă în căruță