Islandezii au reușit să transforme dioxidul de carbon în piatră. Tehnologia ar putea salva planeta

Nivelul dioxidului de carbon a crescut constant în ultimii ani (Wikimedia Commons)
Nivelul dioxidului de carbon a crescut constant în ultimii ani (Wikimedia Commons)

O nouă tehnologie inventată în Islanda oferă o metodă mult mai ieftină și mai sigură de a stoca emisiile de dioxid de carbon, care contribuie la încălzirea globală.

Dioxidul de carbon a fost pompat în subteran și a fost transformat rapid în piatră. Se pare că noua metodă este mai sigură și mai ieftină decât îngroparea dioxidului de carbon rezultat în urma arderilor combustibililor fosili.

Astfel de facilități de stocare au încetinit procesul de încălzire globală, însă păstrarea de CO2 în containere subterane este o operațiune riscantă și costisitoare.

Islandezii au descoperit că bazaltul reacționează cu dioxidul de carbon și formează minerale carbonate, care se tranformă în piatră de gaz.

Cercetătorii au fost surprinși de faptul că gazul s-a transformat în piatră în doar doi ani, față de termenul de sute sau chiar mii de ani care fusese prevăzut inițial.

Cercetătorii spun că este un mare pas înainte în lupta cu încălzirea globală. Islandezii au anunțat că vor transforma anual 10.000 de tone de CO2 în piatră, scrie The Guardian.

”Pe viitor, ne gândim să folosim metoda și pentru a produce energie electrică în zonele cu mult bazalt. Sunt multe locuri unde bazaltul există în cantități mari”, a declarat Martin Stute, de la universitatea americană Columbia, care face și el parte din echipa de oameni de știință.

Noua tehnică necesită 25 de tone de apă pentru fiecare tonă de dioxid de carbon îngropat. Se poate folosi și apă sărată.

Cercetarea a avut loc în Islanda, la centrala Hellisheidi, cea mai mare instalație geotermală din lume. Centrala pompează apa încălzită de vulcani pentru a pune în mișcare turbinele, însă acest proces socate la suprafață dioxid de carbon.

Cercetătorii au injectat 230 de tone de CO2, care fusese dizolvat în apă, în bazaltul aflat la adâncimi de peste 400 de metri. Au descoperit că 95% din dioxidul de carbon s-a transformat în piatră în doar doi ani.

Recomandările editorilor GreatNews: