Idei de afaceri la țară cu fonduri europene pe care le începi cu bani puțini

FOTO: RyanMcGuire/Pixabay.com
FOTO: RyanMcGuire/Pixabay.com

Cei interesați de idei de afaceri la țară cu fonduri europene, care să nu fie în domeniul agricol, au la dispoziție Submăsura 6.2 – Înființare activități neagricole, cuprinsă în Programul Național pentru Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Acest program are ca scop să-i încurajeze pe cei care au idei de afaceri la țară să înceapă o afacere chiar și cu câteva sute de euro.

Pot beneficia de aceste fonduri europene cei cu idei de afaceri la țară care sunt fermieri sau membrii unei gospodării agricole din spațiul rural, „care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole pentru prima dată”.

Cum se acordă fonduri europene pentru idei de afaceri la țară neagricole? Banii vor fi acordați sub formă de primă în două tranșe: 70% din cuantumul sprijinului după semnarea contractului de finanțare și 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a Planului de afaceri fără a depăși 5 ani de la data semnării contractului de finanțare.

Valoarea creditării va fi de 70.000 Euro/ proiect în cazul activităților de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism și 50.000 Euro/ proiect în cazul altor activități. Toate actele necesare le găsiți site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Idei de afaceri la țară. Ce poți face

Sală de petreceri. Cea mai importantă investiție este în sală. Alege un spațiu mai generos, pentru ca vara să poți instala și un cort. Apoi, poți să alegi dacă faci și mâncarea pentru petreceri sau externalizezi acest serviciu. O bucătărie înseamnă și o investiție mai mare, însă și venituri mai consistente pe termen lung.

Sală de sport. Mai întâi trebuie să analizezi dacă ai avea clienți. Dacă e vorba de un sat cu mulți tineri care lucrează la oraș merită investiția. Prima investiție trebuie să fie în clădire și aparatele de fitness.

Atelier de jucării de lemn și alte decorațiuni interioare. Dacă ești îndemânatic și-ți place să sculptezi sau mânuiești foarte bine aparatele de modelare a lemnului e păcat să nu începi o astfel de afacere. Înainte să pui treci acest business pe lista de idei de afaceri la țară gândește-te și la piața de desfacere, dacă ai putea să ajungi cu produsele tale la târguri, magazine fizice sau online.

Salon de înfrumusețare. Un coafor, în care să fie și zonă de manichiură și frizerie, va atrage și la țară clienți cu siguranță. Principală investiție este în spațiu și aparatură. De asemenea, foarte important este să aveți și personal calificat.

Idei de afaceri la țară. Cabinet veterinar sau agropensiune

Service auto. Dacă sunteți specializați în domeniul mecanicii sau aveți oameni pe care i-ați putea aduce în echipă, un service auto este o bună ideea de afacere. I-ați scuti pe oameni de un drum până la oraș. În plus, ați putea să vă deplasați direct acasă la oameni, dacă mașina nu mai funcționează deloc.

Pompe funebre. Cu siguranță oamenii și din satele vecine vor prefera să nu mai meargă până la oraș pentru a-și rezolva problema. Prima investiție nu este mare, iar afacerea se poate ține în 2-3 oameni.

Cabinet veterinar. Este o afacere bună având în vedere că la țară sunt foarte multe animale și păsări. Excelent ar fi dacă în prima investiție treceți și o mașină pe care să o folosiți pentru servicii direct la domiciliu.

Agropensiune. Nu e necesar să te afli într-o zonă de munte. Poți atrage clienții pur și simplu mergând pe ideea că se pot relaxa câteva zile la țară, printre animale și păsările de la curte. Puteți oferi bucate tradiționale, plimbări cu căruța, drumeții prin pădure sau partide de pescuit dacă aveți iazuri în apropiere.

Firmă de transport. Puteți oferi transport în comun, legătură între satele din apropiere cu orașele mari sau să transportați marfă. De asemenea, puteți să vă gândiți inclusiv la transportul recoltei cu mașini mari.

Firmă de construcții. O ideea bună este și o mică firmă de construcții, care să se ocupe de ridicarea de case și diverse anexe din gospodărie sau de zugrăveli interioare. Pe lângă investiția în echipamente, important este să aveți și meseriași buni.

FOTO: RyanMcGuire/Pixabay.com