Fotbal în noapte de doliu

Așa a arătat una dintre peluzele dinamoviste înaintea meciului jucat în zi de doliu național (Romanian Ultras)
Așa a arătat una dintre peluzele dinamoviste înaintea meciului jucat în zi de doliu național (Romanian Ultras)

Doar câteva sute de spectatori au ales să își petreacă seara de luni pe stadionul din Ștefan cel Mare, unde Dinamo și Viitorul Constanța au încheiat etapa îndoliată de tragedia din clubul Colectiv.

Meciul de aseară a fost singurul jucat în București în cele trei zile de doliu național, după incendiul în care și-au pierdut viața 32 de români, iar peste 140 au fost grav răniți.

Într-o atmosferă mai mult sumbră decât sobră, oameni îmbrăcați în haine groase și cu glugi pe cap așteptau să înceapă un meci pe care niciunul dintre ei nu ar fi vrut să îl vadă. Suporterii dinamoviști, chiar mai puțini decât de obicei, au protestat împotriva disputării partidei – în scris, în tăcere și, în cele din urmă, prin abandonarea stadionului.

”De ce se joacă?”, scria pe un banner agățat pe gardul unei peluze. ”Fotbal printre cadavre”, acuza o altă bucată de pânză.

După un sfert de oră de joc, ultrașii au părăsit stadionul, lăsând în urma lor doar lumânări aprinse (n.r. – păzite de doi pompieri), un steag negru uriaș, care a fluturat leneș tot meciul, și numele celor decedați în teribilul incendiu care a mistuit clubul Colectiv vineri seară, sub mesajul: ”O să ne lipsiți, oameni frumoși”.

Partida s-a disputat mai mult în tăcere, liniștea fiind spartă la început doar de indicațiile răstite ale antrenorului Gheorghe Hagi. ”Regele” și-a pierdut, însă, rapid vocea. Suporterii rămași la meci, vreo trei sute, au privit uluiți partida, încheiată cu incredibilul scor de 5-1 pentru Viitorul, dezaprobând bezmetic desfășurarea evenimentelor de pe gazon.

A fost a patra victorie din patru meciuri jucate în Ștefan cel Mare pentru Viitorul, care a condus la pauză cu un gol, având un om în plus, după ce Mevlja a provocat penalty-ul transformat de Tănase. În repriza secundă, Dinamo a reușit să egaleze prin Gnohere, însă acest gol a fost doar o scăpare a oaspeților, care au revenit imediat în avantaj, prin Achim. Echilibrul aparent s-a rupt în ultimele minute de joc, când Aganovici, același Achim și din nou Aganovici au înscris pe lângă ceea ce pare a fi cea mai slabă defensivă din istoria ”câinilor roșii”.

Printre puținii spectatori care au auzit ultimul fluier al meciului erau și câțiva pacienți zgribuliți în balcoanele Spitalului Floreasca, unde, de trei zile, cincisprezece victime ale incendiului din Colectiv se zbat între viață și moarte. Un final trist pentru un meci care n-ar fi trebuit să se joace.

Recomandările GreatNews: 

CTP, după tragedia din Colectiv: „Fiul meu a cântat acolo de trei ori”
Mai mulți medici francezi au venit la București să ajute victimele din Colectiv: ”Nu ne-am mai confruntat cu așa ceva”
O trupă rock și-a suspendat activitatea până la interzicerea fumatului în cluburi
O istorie a dezastrelor. Cele mai tragice incendii în cluburile de noapte
Impresionantul mesaj al fotbalistului senegalez Ousmane N’Doye după tragedia din Colectiv
Printre răniții din Colectiv este și un tânăr medaliat cu aur la Olimpiada de Matematică