Facebook a început să cenzureze imaginile cu profetul Mohamed

charlie hebdo
Coperta publicației "Charlie Hebdo" după atentat. Foto: Charlie Hebdo via liberation.fr

La doar trei săptămâni după ce Mark Zuckerberg a făcut o declarație publică privind importanța libertății de exprimare, rețeaua de socializare pe care a fondat-o a început să cenzureze imaginile cu profetul Mohamed, relatează „Washington Post”.

Facebook a acceptat să cenzureze imaginile cu profetul Mohamed în Turcia, inclusiv ilustrațiile, adică exact tipul de imagini care i-a înfuriat pe islamiștii care au atacat redacția „Charlie Hebdo” din Paris.

„În urmă cu câțiva ani, un extremist din Pakistan s-a luptat ca să obțină condamnarea mea la moarte deoarece Facebook a refuzat să cenzureze conținutul despre Mohamed pe care el îl considera jignitor. Însă i-am ținut piept deoarece voci diferite – chiar dacă uneori sunt ofensatoare – pot face lumea un loc mai bun și mai interesant”, a scris Zuckerberg pe Facebook pe 8 ianuarie, imediat după atacurile din Paris.

„Pe măsură ce mă gândesc la atacul de ieri și la propria experiență cu extremismul, (îmi dau seama că – n.r.) acesta este lucrul pe care cu toții trebuie să îl respingem: un grup de extremiști care încearcă să aducă la tăcere vocile și opiniile tuturor celorlalți din lume. Nu am să las acest lucru să se întâmple pe Facebook. Rămân dedicat ideii de a construi un serviciu unde să poți să vorbești liber fără frică de violență”, a mai scris Zuckerberg.

„Gândurile mele sunt alături de victime, de familiile lor, de oamenii din Franța și de oamenii din toată lumea care aleg să își împărtășească părerile și ideile, chiar atunci când acest lucru necesită curaj. #EusuntCharlie”, a conchis el.

Paginile care „îl ofensau pe profetul Mohamed”, interzise în Turcia

Însă acum Facebook a blocat mai multe pagini care „îl ofensau pe profetul Mohamed”, după ce a primit un ordin în acest sens din partea unei instanțe de judecată din Ankara. Astfel, conținutul respectiv nu mai este vizibil în Turcia.

În trecut, companii de social media care au refuzat să se supună unor astfel de solicitări, inclusiv Twitter și YouTube – au fost blocate în totalitate în această țară.

Încă de la declarația lui Zuckerberg privind libertatea de exprimare criticii au atras atenția că promisiunile acestuia sunt foarte frumoase, însă istoricul rețelei de socializare nu le susține în totalitate.

În luna decembrie, Facebook a fost de acord să cenzureze pagina lui Alexei Navalnîi, unul dintre principalii critici ai lui Vladimir Putin, la solicitarea autorităților ruse care se ocupă de reglementarea internetului.

Jurnaliștii „Washington Post” au notat că acesta era un semn al „noilor limite ale capacității Facebook de a servi ca platformă pentru mișcările politice de opoziție”.

Anterior, criticii au mai acuzat Facebook că a închis paginile asociate disidenților din Siria și din China. Iar Campania Internațională pentru Tibet a lansat o petiție împotriva unei presupuse cenzuri din partea Facebook, care a fost semnată de peste 20.000 de oameni.

Pe de altă parte, Facebook este o companie globală și trebuie să respecte legile statului în care operează, mai scrie „Washington Post”.

Recomandările editorilor GreatNews:

Apare berea la carton, sticla ar putea dispărea
Basmele rusești, reinterpretate în fotografii
Nume ciudat pentru copil, interzis de judecător

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.