Este oficial: Ora de religie, numai cu cerere. Ce viitor are disciplina în România

religia la școală
Activități religioase la școală, alături de reprezentanți ai Bisericii. Foto: mitropolia-banatului.ro

Decizia Curții Constituționale prin care elevii români nu mai pot fi înscriși din oficiu la ora de religie a fost publicată în „Monitorul Oficial” la sfârșitul săptămânii trecute. Prin urmare, disciplina „Religie” va putea fi studiată în viitor numai după exprimarea dorinței elevului major sau a părinților, în cazul minorilor.

În luna noiembrie 2014, judecătorii Curții Constituționale au decis că statul “nu poate impune studierea religiei”: „Așa fiind, numai după exprimarea dorinței elevului major, respectiv a părinților sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor de a-și însuși prin studiu preceptele specifice unui anumit cult religios intervine obligați pozitivă a statului de a asigura cadrul necesar”.

În decizia lor, judecătorii au mai arătat că articolul 29 din Constituția României „garantează dreptul la învățământ religios și nu obligația de a freventa cursuri de religie”: „Manifestarea liberă a opțiunilor implică în mod necesar inițiativa proprie a persoanei în sensul frecventării disciplinei „Religie”, iar nu consimțirea tacită sau refuzul expres”.

Anterior, elevii erau înscriși în mod automat la ora de religie, iar părinții care nu doreau ca aceștia să o studieze erau obligați să depună o cerere în acest sens.

Patriarhia: Decizia este „discriminatorie şi umilitoare pentru ora de religie”

La scurt timp după decizia Curţii, reprezentanţii Patriarhiei au anunțat că aceasta este „discriminatorie şi umilitoare pentru ora de religie”. „Statutul actual al Religiei în învăţământul public este conform cu legislaţia românească şi se află în multe ţări ale Uniunii Europene”, a subliniat Patriarhia într-un comunicat, potrivit mediafax.ro.

Tot Patriarhia Română a cerut Senatului să respingă proiectul legislativ prin care deputatul Remus Cernea propune înlocuirea disciplinei „Religie” cu „Etică şi cultură civică” în învăţământul primar, gimnazial, liceal şi profesional, ca parte a trunchiului comun, şi acordarea de calificative la „Religie”.

În luna decembrie, fostul ministru al Educației, Remus Pricopie, a declarat că până când Parlamentul sau Guvernul nu corectează legislația existentă conform noii decizii a Curții Constituționale, „nu se poate schimba nimic” în desfășurarea orei de religie.

Propunere: Notele de la “Religie” să nu fie luate în calcul

Asociația Secular-Umanistă din România a cerut Ministerul Educației să schimbe statutul orelor de Religie, în concordanță cu recenta decizie a Curții Constituționale.

ASUR cere Ministerului Educației să acționeze de urgență pentru a informa toți elevii, părinții și profesorii asupra deciziei recente a CCR. ASUR mai cere ministerului să se asigure că școlile nu efectuează presiuni asupra elevilor și/sau a părinților pentru a-i determina să accepte participarea la orele de religie, să plaseze orele de religie doar la începutul sau sfârșitul programului de studiu și să schimbe modalitatea de stabilire a mediei generale astfel încât notele obținute la orele de religie să nu mai fie luate în calcul.

„Decizia Curții Constituționale vine să reconfirme poziția ASUR: înscrierea la cursurile de religie, indiferent de confesiune, se poate face, în mod legal, doar cu acordul prealabil al părinților și/sau elevilor, exprimat în scris la începutul fiecărui an școlar. Atragem atenția școlilor că obligarea copiilor să participe la orele de Religie sau la ritualuri religioase poate atrage răspunderea penală a celor în culpă”, a declarat Toma Pătrașcu, președintele ASUR, potrivit unui comunicat de presă remis greatnews.ro.

„Poziţia asociației noastre este neechivocă: în unităţile publice de învăţământ trebuie păstrată o strictă neutralitate religioasă, iar în cadrul orelor de Religie trebuie predată Istoria Religiilor şi nu doar viziunea particulară a unui anumit cult, indiferent care ar fi acela”, se mai arată în comunicat.

Recomandările editorilor GreatNews:

Apartamente moderne, închiriate cu 10-20 euro. Soluția lui Vîntu la criza francului elvețian
Apel al iubitorilor de animale: Nu mai aruncați puii de câini și pisici la tomberon
Mărirea și decăderea celui mai bogat om din Gorj

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.