Apel al iubitorilor de animale: Nu mai aruncați puii de câini și pisici la tomberon

Asociațiile pentru protecția animalelor fac un apel către populație să nu mai arunce pui de pisică și câine la tomberon.

Numai în Brașov, din toamna anului trecut și până în prezent, au fost adunați 200 de pui de câine și pisică din tomberoanele orașului, de către reprezentanții Asociaţiei de protecţie a animalelor Milioane de Prieteni (AMP).

„Întreţinerea unui singur pui, de la salvare şi până la darea spre adopţie, costă peste 100 de euro (formulă de lapte, orez, conserve, vaccinuri şi medicamente, agent termic)!”, susțin reprezentanţii AMP.

Aceștia condamnă public abandonurile de pui de animale.

Ultimul astfel de caz a avut loc în urmă cu o săptămână, când o persoană a lăsat o cutie de carton, cu şase pui, la poarta Asociaţiei. Unul dintre angajaţii AMP a reuşit să fotografieze cu telefonul mobil ipostaze cu automobilul şi numărul de înmatriculare, iar dovezile vor fi folosite pentru tragerea la răspundere a proprietarului.

„Conform Legii 205/2004 completată cu L 9/2008, art. 4, «deţinătorii de animale au obligaţia […] de a nu le abandona şi/sau izgoni», iar art. 5 şi 6 încadrează la «rele tratamente» părăsirea animalelor pe domeniul public fără a le asigura îngrijire şi asistenţă medicală. Dacă sunt identificaţi, făptaşii vor fi traşi la răspundere. Rugăm cetăţenii responsabili să nu ignore cazurile de abandon observate şi să sesizeze asociaţiile de protecţie a animalelor sau/Direcţia Sanitar Veterinară şi poliţie”, au atenționat reprezentanții Asociației, prin intermediul unui comunicat de presă, citat de Bună Ziua Brașov.