Mărirea și decăderea celui mai bogat om din Gorj

O afacere cu magazine alimentare, extinsă apoi la exploatări forestiere, stații de alimentare cu carburant și transport de pasageri. Este „opera” lui Nicolae Sarcină, patronul Succes și cel mai bogat gorjean de ani buni.

Firma Succes Nic Com a fost înființată în 1994 și, anii trecuți, ajungea la un număr record de 10.000 de angajați. Acum, firma ar putea în insolvență. Patronul Nicolae Sarcină a mutat firma din Gorj în Ilfov și acum așteaptă o decizie a tribunalului din acest județ.

Între timp, angajații reclamă, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, că nu și-au primit salariile de luni întregi. Magazinele alimentare și-au redus activitatea cu 90%, iar angajații rămași nu știu ce ar urma să se întâmple. Teoretic, dacă intră în insolvență, salariații (compania are 4.000 de angajați numai în județul Gorj)și-ar primi destul de repede salariile, dar riscul de restructurare este foarte mare.

„Băncile ne pot reduce dobânzile bancare, iar noi nu vom avea o povară atât de mare. Nu se vinde nimic şi nu renunţăm la nimic. Nu vindem nici la Profi, nici la Mega Image“

                                               Nicolae Sarcină, în „Adevărul”

Problemele companiei celui mai bogat gorjean au apărut în vara lui 2014. Sarcină, care părea de neatins, a fost „vizitat” de mascați, polițiști, inspectori antifraudă și procurori DIICOT. Anchetatorii au spus că verificările pornesc de la un prejudiciu din tranzacţii şi operaţiuni dubioase în valoare de peste 7 milioane de euro.

După aceste percheziții, totul a mers prost. O societate din Mehedinți, deținută tot de Sarcină, și-a închis porțile la începutul acestui an. Sarcină, care se lăuda acum câțiva ani că poate conduce orice afacere din lume, vede acum că o companie cu afaceri în toate județele Olteniei și chiar și în afara acestei regiuni (Succes are puncte de lucru chiar și în București, Hunedoara și Turda) îi scapă total de sub control.

Cererea de insolvență a companiei Succes este analizată astăzi de judecătorii Tribunalului Ilfov.

Potrivit zf.ro, compania Succes Nic Com a terminat anul 2013 cu afaceri de peste 350 mil. lei, în creştere cu aproape 4%, şi un profit de 1,1 mil. lei. Compania a raportat profit în fiecare an în perioada 2008-2013.

Sarcină este cel mai puternic antreprenor român din comerţul alimentar, o piaţă de 16-17 mld. euro dominată clar de străini. El deţine sub brandul Succes peste 150 de magazine în nouă judeţe şi Bucureşti.

În 2011, Nicolae Sarcină apărea pe locul 200 în topul Forbes al celor mai bogați români.

Compania lui Sarcină activează în diferite domenii: producţie de pâine şi produse de patiserie, ambalare produse (făină, zahăr, orez, fasole), producţie publicitară, comerţ cu produse petroliere, construcţii, exploatare forestieră, distribuţie masă lemnoasă şi închirieri spaţii comerciale sau utilaje miniere şi comerţ.

 

Recomandările editorilor greatnews.ro:

Apartamente moderne, închiriate cu 10-20 euro. Soluția lui Vîntu la criza francului elvețian

Masca funerară a unuia dintre cei mai cunoscuți faraoni, distrusă iremediabil
Cardul de sănătate, cifra 666 și „dracul din buzunar”. Ce părere are Biserica Ortodoxă

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.