Elev român cu 7 medalii la olimpiadele internaționale, admis la Cambridge

dan mircea mirea
Elevii români participanți la Olimpiada Internațională de Lingvistică. Dan Mircea Mirea (centru, cu medalie) a fost admis la Cambridge. Foto: edu.ro

Elevii români participanţi la Olimpiada Internaţională de Lingvistică au câștigat două medalii de argint, informează Ministerul Educației și Cercetării Științifice într-un comunicat de presă.

Medaliat cu aur la ediţia precedentă a Olimpiadei Internaționale de Lingvistică, dar şi la recent încheiata Olimpiadă Internaţională de Biologie, Dan Mircea Mirea, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova, a obţinut în acest an medalia de argint şi premiul pentru „Cea mai bună soluţie găsită în rezolvarea unui subiect”.

Atât medalia de aur la Biologie din acest an, cât și medalia de aur la Lingvistică de anul trecut, obținute de Dan Mirea, sunt premiere pentru România.

Din clasa a IX-a, Dan Mirea a participat la cât mai multe concursuri – la chimie, biologie, fizică și lingvistică. În total, are şapte medalii cucerite la olimpiade internaţionale.

„Eu nu mă feresc să spun că acest copil cred că este atins de genialitate. Este în permanenţă preocupat de altceva, se plictiseşte dacă stă prea mult pe un anumit domeniu”, a povestit pentru digi24.ro Carmen Ștefănescu, directorul adjunct al Colegiului Național „Frații Buzești”.

În privinţa viitorului, tânărul de numai 18 ani are o direcţie clară. Peste două luni va începe studiile la Universitatea Cambridge, unde a fost admis printre primii.

„Vreau sa fiu cercetator pe neuroştiinţe. Nu ştiu dacă asta se va schimba. Ideea e că la facultate o să studiez mai multe părţi ale ştiinţelor naturale şi mă voi decide acolo”, a explicat Dan Mirea pentru digi24.ro.

Tatăl lui este inginer fizician, iar mama este medic. Părinții l-au încurajat să studieze în străinătate şi sunt mândri de el. Tânărului îi plac și muzica şi limbile străine. Îi place să cânte la chitară şi pian şi are noţiuni de bază din 10 limbi străine.

Pentru ultima medalie de aur obţinută la Olimpiada Internațională de Biologie va fi recompensat de Ministerul Educaţiei cu 35.000 de lei.

Cum să înțelegi texte în limbi necunoscute

Teodora-Elena Solovan, elevă a Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Suceava, a obținut și ea medalia de argint la Olimpiada Internațională de Lingvistică din acest an. Din lotul ţării noastre au mai făcut parte medaliatul cu argint din 2014, Vlad Neacşu, elev la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti şi Denisa Apetroaiei, elevă la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui.

Olimpiada Internaţională de Lingvistică, una dintre cele douăsprezece competiţii internaţionale de ştiinţe, este un concurs structurat pe două niveluri: o probă individuală şi o probă pe echipe.

Subiectele solicită operarea cu analogii, prin aplicarea elementelor de logică gramaticală şi logică matematică în procesul de înţelegere a unor texte în limbi necunoscute, pornind de la premisa că lingvistica ordonează gândirea şi reglează procesul de comunicare lingvistică explicită prin construcţia de structuri care favorizează învăţarea cu uşurinţă a oricărei limbi.

La ediţia curentă a olimpiadei (a XIII-a), desfăşurată în perioada 20 – 24 iulie, în Bulgaria (Blagoevgrad), au participat echipe din 29 de ţări: Australia, Bangladesh, Bugaria, Canada, China, Cehia, Estonia, Franţa, Ungaria, India, Irlanda, Islanda, Japonia, Kazahstan, Lituania, Olanda, Polonia, România, Rusia, Singapore, Slovenia, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Taiwan, Turcia, Ucraina, Anglia şi Statele Unite.

Aceasta a fost cea de-a treia prezenţă a lotului olimpic al României la Olimpiada Internaţională de Lingvistică.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reduceri eMAG MacBook. Cele mai bune oferte
Locuri de muncă în depozite de marfă din Anglia. Salariul ajunge la 1500 de lire
Locuri de muncă pentru români în străinătate: Ce posturi sunt disponibile în Germania

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.